16:26 02.08.2022

Китай вживе суворих заходів у разі візиту Пелосі до Тайваню - МЗС КНР

2 хв читати
Китай вживе суворих заходів у разі візиту Пелосі до Тайваню - МЗС КНР

Китай вживе рішучих заходів, якщо спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі відвідає Тайвань, передає у вівторок агентство Bloomberg із посиланням на китайське МЗС.

"Представник МЗС КНР Хуа Чуньїн заявила, що якщо Пелосі продовжить рухатися "невірним шляхом", то Китай вживе "суворих і рішучих заходів" для захисту свого суверенітету", - передає Bloomberg.

Представник МЗС також зазначила, що Китай та США підтримують зв'язок і в Пекіні, і у Вашингтоні, і в КНР неодноразово заявляли американській стороні, що виступають проти візиту Пелосі до Тайваню. Хуа Чуньїн висловила сподівання на те, що влада США усвідомлює важливість і делікатність цього питання і те, наскільки воно може бути небезпечним.

За словами Хуа Чуньїн, саме США несуть відповідальність за провокації, які призвели до зростання напруженості в Тайванській протоці. Вона заявила, що складно уявити щось "безрозсудніше і провокаційніше", ніж така поведінка США щодо Тайваню.

Глава відомства Ван Ї пізніше заявив, що у разі візиту Пелосі до Тайваню авторитет США буде підірваний на міжнародному рівні.

"Принцип "єдиного Китаю" є консенсусом у міжнародній спільноті та основою політичних відносин Китаю з іншими країнами", - сказав міністр, слова якого наводять західні ЗМІ.

Глава китайської дипломатії зазначив, що "декілька людей у Сполучених Штатах кидають виклик суверенітету Китаю в питанні щодо Тайваню", що "ніколи не буде прийнято китайським народом і міжнародною спільнотою". Він знову повторив, що Пекін сприймає це як гру з вогнем.

Незважаючи на рішучі протести Пекіна, Пелосі, ймовірно, має намір відвідати Тайвань. ЗМІ Тайваню повідомили, що Пелосі, як очікується, прибуде до Тайбею у вівторок увечері після відвідин Малайзії.

За даними сайту FlightRadar, що відстежує переміщення повітряних суден, літак вилетів із Куала-Лумпуру і рухається у північному напрямку.

Представник Міноборони КНР раніше попереджав, що поїздка спікера має бути скасована, інакше китайські військові "не сидітимуть, склавши руки", "рішуче захищатимуть національний суверенітет Китаю".

Тайванське питання виникло у 1949 році, коли було проголошено комуністичну Китайську Народну Республіку, а частина партії Гоміндан влаштувалася на острові Тайвань. Пекін наполягає на "принципі одного Китаю". При цьому майже у всіх великих державах є неофіційні культурні та економічні офіси Тайбею.

Проблема Тайваню є однією з найчутливіших у відносинах США та Китаю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА