06:58 21.07.2022

21 липня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
21 липня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 148 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ- DAY 148 RUSSIAN AGRESSION

21 липня у світі відзначають Міжнародний день шкідливої їжі, у Бельгії – національний день. Католицька церква вшановує пам'ять старозавітного пророка Єзекіїля, а у православних - пам'ять великомученика Прокопія.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії:

1940 - Новообрані комуністичні парламенти окупованих у червні Червоною армією Латвії, Литви та Естонії проголосили свої країни, відповідно, Латвійською, Литовською та Естонською РСР і звернулися до Верховної Ради СРСР із проханням прийняти їх до складу СРСР;

1944 - Сталін підписав декрет про депортацію з території Кавказу турків-месхетинців;

1954 - Підписуються Женевські угоди, які завершили колоніальну війну в Індокитаї;

1969 - Американські астронавти Ніл Армстронг та Базз Олдрін у рамках польоту Apollo 11 виходять на поверхню Місяця;

1983 - На антарктичній станції "Схід" зафіксована найнижча температура на планеті за всю історію спостереження -89,2 ° C;

1992 - Сторожовий корабель Чорноморського флоту СКР-112 підняв український прапор і вирушив до Одеси, щоб увійти до складу ВМС України;

2013 - Зійшов на престол король Бельгії Філіп I.

День шкідливої їжі

День шкідливої їжі, або буквально День сміттєвої їжі (Junk Food day), відзначають 21 липня в США.

Термін "шкідлива їжа" вперше вигадав і ввів у обіг понад 40 років тому мікробіолог Майкл Джекобсон, позначивши так продукти, що містять багато калорій і шкідливі для здоров'я речовини за мінімуму харчової цінності, тобто вітамінів і мінералів. 2008 року вчені довели, що "шкідливі продукти" впливають на мозок так само, як наркотики, виробляючи харчову залежність.

Прихильники святкування цього дня оголосили війну тенденції підрахунку калорій і закликають хоч цього дня поїсти щось, чого заманеться, а не те, що потрібно. Адже шкідлива їжа одночасно і найсмачніша. Щоправда, з ними згодні далеко не всі, нагадуючи, що такі святкування собі на шкоду

Національний день Бельгії

Одне із 12 національних свят цієї країни, яке відзначається з 1890 року. В цей день, у 1831 році, король Леопольд I вступив на трон, закріпивши незалежність Бельгії від Нідерландів. А урочистий статус дати вирішили надати за 60 років.

Людина вперше ступила на поверхню Місяця

21 липня 1969 року Ніл Армстронг, командир американського корабля "Аполлон-11" уперше ступив на поверхню Місяця. Ступивши на планету, він сказав: "Це один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства".

Екіпаж корабля складався із трьох астронавтів. Експедиція не переслідувала дослідницьких завдань, мета її була проста – здійснити посадку на супутнику Землі та успішно повернутися назад. Під час місії командний корабель залишився на орбіті, а двом астронавтам – Нілу Армстронгу та Едвіну Олдріну потрібно було в літальному модулі здійснити посадку на Місяць, зібрати зразки місячного ґрунту, сфотографуватися та встановити кілька приладів.

Модуль примісячився до Моря Спокою 20 липня о 20 годині 17 хвилин за Гринвічем. Армстронг спустився на поверхню Місяця о 02:00 56 хвилин 21 липня, за деякий час до нього приєднався Олдрін. Камера, встановлена зовні модуля, транслювала вихід космонавтів на поверхню Місяця.

Після цього астронавти у полі зору камери встановили американський прапор та провели сеанс зв'язку із президентом Ніксоном. Також вони залишили на супутнику пам'ятну табличку зі словами: "Тут люди з планети Земля вперше ступили на Місяць. Липень 1969 нової ери. Ми прийшли з миром від усього Людства".

Олдрін пробув на Місяці близько півтори години, Армстронг – понад дві. Через 22 години після примісячнення літальний модуль стартував із поверхні природного супутника нашої планети і благополучно повернувся на Землю.

Церковне свято

Цього дня православна церква згадує з’явлення ікони Пресвятої Богородиці у місті Казань та вшановує пам'ять мученика Прокопія (Неанія) Кесарійського та праведного Прокопія, Устюзького чудотворця.

У народному календарі день називають Зажинки, пов'язаний із початком останніх землеробських робіт у цей період.

День пророка Єзекіїля

Католицька церква шанує пророка Єзекіїля. Вважається, що "Будь-який охочий до єдності згідно із Завітом, повинен залишити ідолів і бути очищеним Богом".

У документі, опублікованому Папською Радою щодо сприяння єдності християн, йдеться: "Ми, християни, послані до всіх народів, сподіваємось і молимося про повне спілкування у Христі. Тому Книга Єзекіїля закликає нас поміркувати – у світлі Христа – над закликом пророка до єдності Народу Божого".

День пам'яті старозавітного пророка Єзекіїля відзначають 21 липня. 597 року до н.е. він разом із переселенцями зі свого народу потрапив до Вавилону. Там відкрив у собі дар пророцтва, завдяки своїм видінням (Божественне колесо, бачення поля із висохлими кістками, що проростають до нового життя; нового Єрусалимського храму тощо).

Іменини: Олександр, Дмитро, Микола, Федір.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА