19:19 08.07.2022

Ексголова британського Мінфіну Ріші Сунак висунув свою кандидатуру на посаду лідера Консервативної партії

3 хв читати
Ексголова британського Мінфіну Ріші Сунак висунув свою кандидатуру на посаду лідера Консервативної партії

Колишній міністр фінансів Великої Британії Ріші Сунак оголосив у п'ятницю про намір поборотися за посаду голови Консервативної партії, у разі успіху він стане і наступним прем'єр-міністром країни, повідомляє The Guardian.

"Я висуваю себе на посаду наступного лідера Консервативної партії та вашого прем'єр-міністра. Давайте відновимо довіру, перебудуємо економіку та возз'єднаємо країну", - наводить газета його висловлювання у соцмережах.

За його словами, він не стане кандидатом, який пропонує "зручні чарівні казки".

Напередодні британський прем'єр Борис Джонсон заявив, що погоджується піти у відставку, але після того, як консерватори оберуть нового лідера партії.

Джонсон – прем'єр-міністр Великої Британії з 24 липня 2019 року. У грудні того ж року на парламентських виборах Консервативній партії Джонсона вдалося отримати 365 місць і забезпечити абсолютну більшість, завдяки чому пізніше Палата громад більшістю голосів ухвалила закон про вихід з Євросоюзу. За Джонсона 1 січня 2021 року Велика Британія завершила процес виходу з ЄС, який тривав із 2016 року.

Основною причиною майбутньої відставки Джонсона британські ЗМІ вважають низку скандалів, фігурантом яких він став у останні місяці.

Так, наприкінці 2021 року у мережі з'явилися перші кадри з вечірками на Даунінг-стріт у період суворого локдауну у місті, впровадженого у зв'язку з коронавірусом COVID-19. Це спричинило публікацію доповіді з розслідуванням цих вечірок старшою співробітницею апарату британського уряду Сью Грей. У доповіді, в якій описувалися заходи, що відбулися у 2020-2021 роках, наводиться інформація про багаторазові порушення обмежень проти коронавірусу. Джонсон взяв участь у кількох заходах, описаних у доповіді, чим викликав невдоволення серед політиків та публіки, що супроводжувалося закликами до відставки.

При цьому лідер Лейбористської партії сер Кір Стармер звинуватив Джонсона у "введенні в оману" парламенту заявами про те, що співробітники Даунінг-стріт не порушували жодних обмежень. А згідно схваленого особисто Джонсоном кодексу поведінки членів уряду, надання неправдивої інформації парламенту загрожує відставкою.

6 червня 2022 року відбулося голосування про довіру Джонсону після того, як не менше 15% депутатів Консервативної партії, 54 особи, направили голові так званого "комітету 1922" (парламентської групи від Консервативної партії в Палаті громад недовіри Великої Британії) серу Грему Бреді. Джонсон витримав вотум, отримавши підтримку 211 однопартійців. При цьому 148 депутатів-консерваторів висловили недовіру Джонсону, загалом на 32 менше, ніж було необхідно для його відставки.

Через місяць, 5 липня 2022 року, Джонсон опинився в центрі ще одного скандалу: з'ясувалося, що в лютому 2022 року він призначив на посаду заступника парламентського організатора Кріса Пінчера, якого в 2019 році звинувачували в сексуальних домаганнях. У червні 2022 року стосовно Пінчера виникли аналогічні звинувачення. Спочатку на Даунінг-стріт заперечували, що прем'єр-міністр був поінформований про розслідування щодо Пінчера у 2019 році, проте пізніше Джонсон зізнався, що знав про поведінку політика та вибачився за його призначення. Це викликало нову хвилю невдоволення серед однопартійців Джонсона та масовий відхід у відставку чиновників, зокрема голови Мінфіну Сунака та голови МОЗ Саджида Джавіда.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА