12:34 10.06.2022

Євросоюз може зробити історичний крок, підтвердивши приналежність народу України до європейської сім'ї – Зеленський на Копенгагенському саміті за демократію

2 хв читати
Євросоюз може зробити історичний крок, підтвердивши приналежність народу України до європейської сім'ї – Зеленський на Копенгагенському саміті за демократію

Президент України Володимир Зеленський закликав демократичні країни підтримати Україну не лише на словах, а й на ділі.

"Нам потрібно перейти до дій, окрім слів про те, що Україна має бути частиною європейської сім'ї. Найближчими тижнями та днями Євросоюз може зробити історичний крок, який доведе, що слова про належність народу України до європейської родини – це не просто слова і не порожні слова", - зазначив він у п'ятницю, виступаючи через відеозв'язок на Копенгагенському саміті за демократію.

"Чому досі є скептично налаштовані політики або ті, що вагаються стосовно того, чи слід дозволити перехід України до Європейського Союзу? Чому? Чому українському народу так довго твердили, що він все одно має залишатися у цій сірій зоні між Євросоюзом та Росією? Чому? Якщо Росія цинічно порушує буквально всі ключові документи міжнародного права, то чому досі є ті, хто вагається, чи блокувати якісь відносини з такою державою?" - запитав Зеленський.

Президент нагадав, що Україні потрібні ефективні, юридично зобов'язувальні гарантії безпеки й оновлена архітектура безпеки для європейського континенту. "Коли стає ясно, що війна може розпочатися будь-якої миті, агресор має відчути жах перед демократичним світом, силу міжнародного права, щойно виявиться, що цей агресор тільки намагається порушити наявні базові норми", - наголосив президент.

Він заявив, що "всіх воєнних злочинців має бути притягнуто до відповідальності". "Справедливість має сказати своє слово, і слово справедливості має бути ще раз підкріплене діями за кожну смерть в Україні від російських солдатів, за кожне катування та зґвалтування", - зауважив президент.

Зеленський зазначив, що "слово завжди є основою закону, це завжди основа угоди, статуту конвенції, декларації".

Нагадавши, що агресія Росії розпочалася не 24 лютого, а у 2014 році, президент наголосив, що Росія порушила понад 400 міжнародних договорів та угод. Серед них він назвав Статут ООН, Конвенцію ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму, Конвенцію ООН про запобігання покаранню за злочин геноциду, Міжнародну конвенцію для захисту всіх осіб від насильницьких зникнень, Конвенцію про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, Конвенцію ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Конвенцію ООН з морського права.

"Росія також порушила заключний акт 1975 року (Гельсінкський Акт – ІФ-У), Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод. Статут Ради Європи", - зазначив Зеленський.

"Демократія має бути ефективною у всіх сенсах. Слова мають працювати. Вони мають діяти. І коли це станеться, не буде запитання, хто переможе", - заявив президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА