18:40 27.05.2022

Мінкультури задокументувало 367 епізодів воєнних злочинів РФ проти культурної спадщини України

2 хв читати
Мінкультури задокументувало 367 епізодів воєнних злочинів РФ проти культурної спадщини України

Міністерство культури та інформаційної політики задокументувало 367 епізодів воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України.

"Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати воєнні злочини росіян проти української культурної спадщини. Станом на 27 травня 2022 року задокументовано 367 епізодів", - йдеться у повідомленні пресслужби міністерства.

Зазначається, що на сьогодні відомо про повну руйнацію дев'яти об'єктів культурної спадщини в Донецькій, Київській, Сумській та Чернігівській областях, інші об'єкти зазнали різних ступенів ураження, а стан 23 залишається невідомим.

Найбільше пошкоджень зазнала Харківська область - 96 епізодів, із них - 79 у місті Харкові та його околицях; у Донецькій області задокументовано 75 злочинів, із них 53 - у Маріуполі; у Київській області - 70 епізодів, із них найбільше у Бучанському районі (44 епізоди).

Також 38 епізодів задокументовано у Чернігівській, 26 - у Сумській, 25 - у Луганській, 11 - у Запорізькій, 6 - у Житомирській, по 5 - у Києві та Херсонській області, 4 - у Миколаївській, 3 - у Дніпропетровській, 2 - в Одеській, 1 - у Львівській областях.

Зазначається, що з усіх пошкоджених будівель української культурної спадщини - 51 об'єкт зазнав важкого ступеня руйнувань. Найбільше таких об'єктів у Донецькій, Харківській, Чернігівській та Київській областях.

Також 117 - середнього ступеня важкості, з них - понад 50% перебувають у Донецькій області, та 167 - легкого ступеня ураження.

Зокрема, міністерству відомо про пошкодження росіянами багатьох релігійних споруд.

"Злочинні дії окупантів спричинили знищення або руйнування 133 таких будівель, із них 49 - перебувають на обліку як пам'ятки історії, архітектури та містобудування. Це православні та католицькі храми, протестантські молитовні будинки, мечеті та синагоги", - йдеться у повідомленні.

Крім того, окупанти знищили 42 меморіальні пам'ятки на честь історичних особистостей та подій ХІХ - початку ХХІ ст., 29 будівель та комплексів музеїв і заповідників, 74 споруди будинків культури, театрів та бібліотек, пошкоджено й деякі інші об'єкти цінної історичної забудови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА