10:18 18.05.2022

Під окупацією перебуває 1-2% архівних документів, секретні документи архівісти знищили першого дня війни - голова Укрдержархіву Хромов

2 хв читати
Під окупацією перебуває 1-2% архівних документів, секретні документи архівісти знищили першого дня війни - голова Укрдержархіву Хромов

 Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов заявляє, що під тимчасовою окупацією перебуває 1-2% українських архівних документів, але секретні архівні документи архівісти знищили першого дня повномасштабної війни, щоб уникнути захоплення.

"Наразі важко сказати, але це десятки установ (архіви, які опинилися під окупацією після 24 лютого – ІФ). Здебільшого це відносно невеликі структурні підрозділи. Якщо в обласному архіві міститься 1-2 млн одиниць зберігання, то в архівних підрозділах райадміністрацій, які, можливо, захоплені, може бути 20-30 тис. одиниць. І на тлі того, що в Україні зберігається 86 млн одиниць, ми можемо говорити, що під окупацією перебуває 1-2% архівних документів, що є відносно небагато", - сказав Хромов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас чиновник наголосив, що всі архівні документи тією чи іншою мірою важливі та мають цінність.

За словами голови Укрдержархіву, з Донецької та Луганської області більшість документів евакуювали.

"Але знаємо випадок, що з Волновахи не встигли вивезти документи, і, за неперевіреними даними, з районного архіву документи були викрадені терористами "ЛНР" та "ДНР" та перевезені на раніше окуповані території Донбасу. Тобто вони звозять викрадені документи до так званих архівів "ЛНР" та "ДНР", які були створені у 2014 році на базі колишніх державних архівів Луганської та Донецької областей", - розповів він.

Крім того, за словами голови Укрдержархіву, з Херсона також майже нічого не вдалося евакуювати, бо дуже швидко над ним було втрачено контроль.

Водночас Хромов зазначив, що на місцях архівісти були готові і в перші дні повномасштабної війни спрацювали досить ефективно.

"Наприклад, щодо секретних документів: у нас таких не так багато, ми є однією з найбільш відкритих архівних систем, але є документи, які містять державну таємницю. Це найгірше для держави, якщо ворог захопить документи з обмеженим доступом, які містять державну таємницю. Тому першого дня повномасштабної війни всі вийшли на роботу та забезпечили знищення цих документів у встановленому порядку. Тобто, навіть якщо ми зараз не контролюємо документи якогось історичного значення, то, згідно з міжнародним архівним правом, це відповідальність окупанта за збереження культурної спадщини. Але найкритичніші речі для держави, зокрема щодо секретних архівних документів, архівісти виконали, всі ці документи знищено згідно з порядком", - заявив голова Укрдержархіву.

Як повідомлялося, голова Укрдержархіву Хромов вважає, що держава у 2022 році зробила більше, ніж у 2014 році, для збереження архівів під час агресії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росія вразила Трипільську ТЕС, бо в української ППО закінчилися ракети - Зеленський

Із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження є обов'язковою наявність версії державною мовою - мовний омбудсмен

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА