14:49 22.04.2022

Мистецтво може сказати світові те про війну, що не передати словами – Зеленський у зверненні до учасників Венеційської бієнале 2022

2 хв читати
Мистецтво може сказати світові те про війну, що не передати словами – Зеленський у зверненні до учасників Венеційської бієнале 2022

Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до учасників Венеційської бієнале 2022 року на відкритті виставки "Це Україна: Захищаючи свободу", сказав, що саме мистецтво здатне розповісти усьому світові про війну те, що неможливо передати словами.

На початку свого виступу глава держави зазначив, що дії тиранів підживлює неготовність одних вільних людей, які живуть у безпеці, вчасно підтримати зусилля інших вільних людей, яким загрожує тиранія.

"Якщо весь демократичний світ побудований на ідеях свободи, то чому, захищаючи свободу, часто почуваєшся наодинці? Якщо свобода є універсальною цінністю, то чому боротьба за свободу різних народів ніколи не отримує однакової підтримки?" - запитав Зеленський у відеозверненні.

За його словами, ні політики, ні експерти, ні медіа не дадуть відповіді на ці запитання, оскільки відповіді на них поза словами.

Президент наголосив, що не буває тираній, які не намагалися б обмежити мистецтво, бо бачать його силу, і саме мистецтво може сказати світові те, що не розповісти словами.

"Мистецтво передає відчуття", - зазначив Зеленський, додавши, що саме воно може дати зрозуміти "відчуття дівчинки з Маріуполя, яка пише лист мертвій матері, що загинула від російського обстрілу, почуття українських військових, які зайшли до Бучі після звільнення від російських окупантів і побачили сотні тіл убитих людей… відчуття втраченого будинку, яке з'явилося в мільйонів українців".

Виставка "Це Україна: Захищаючи свободу" в межах Венеційської бієнале 2022 року організована за участю фонду Віктора Пінчука, Офісу президента та Міністерства культури України.

Як зазначив бізнесмен Віктор Пінчук, у Венеції на головному форумі мистецтва важливо показати, за які цінності бореться Україна, наскільки глибинною є її історія і яка сталася трагедія на тлі російського вторгнення.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА