19:48 05.04.2022

Омбудсмен: Для ідентифікації та встановлення обставин загибелі жителів Бучі, похованих у братській могилі, буде здійснено ексгумацію

2 хв читати
Омбудсмен: Для ідентифікації та встановлення обставин загибелі жителів Бучі, похованих у братській могилі, буде здійснено ексгумацію

Прокуратура готує постанову про ексгумацію тіл жителів Бучі, похованих у братській могилі, для ідентифікації загиблих, причин та обставин смерті, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

У телеграм-каналі у вівторок омбудсмен поінформувала, що відвідала звільнену від окупантів Бучу Київської області.

"Разом із секретарем Бучанської міської ради Тарасом Шаправським та журналістами оглянули жахливі результати "руського освобождєнія" - величезну 14-метрову братську могилу біля церкви Святого Андрія Первозванного і всіх святих, у якій захоронено від 150 до 300 жертв", - написала омбудсмен.

Також, за її словами, вона подивилася й облаштовану підрозділом "кадировців" базу на вулиці Яблунській, де було страчено місцевих жителів.

"Тіла вже забрали правоохоронні органи на експертизу, проте на стінах будівлі та асфальті залишаються калюжі крові. Приміщення, яке похапцем покинули бойовики, повне пустих пляшок з-під алкоголю та залишків відібраної у бучанців їжі", - додала Денісова.

За словами уповноваженого з прав людини, фактично половина міста зруйнована ворожими обстрілами, наближатися до будинків небезпечно через ризик детонації снарядів, які не розірвалися, в більшості багатоповерхівок вибиті вибухами вікна та діри в стінах від бомбардувань.

"Уздовж дороги з Києва до Бучі та Ірпеня - десятки розстріляних авто, в яких загинули звичайні люди, які намагалися врятувати своє життя та виїхати з міст", - написала омбудсмен.

Вона повідомила, що наразі правоохоронці збирають тіла загиблих для проведення необхідних експертиз.

"На розкриття братських могил прокурори готують постанову про ексгумацію - щоб кожен, хто втратив рідних, міг їх знайти та належним чином поховати, а також для визначення обставин загибелі усіх жертв з метою притягнення винних окупантів до відповідальності", - повідомила Денісова.

Вона запевнила, що забезпечуватиме контроль за дотриманням прав рідних та близьких на додержання процедур під час повернення тіл загиблих для поховання.

"Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час воєнного вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти воєнних злочинів РФ в Україні, а краще відвідати Бучу, Ірпінь та інші звільнені міста України самостійно", - наголосила уповноважений ВР з прав людини.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА