16:39 01.04.2022

Директори всіх шкіл Мелітополя відмовилися від співпраці з окупаційною владою, трьох із них викрали – омбудсмен

2 хв читати
Директори всіх шкіл Мелітополя відмовилися від співпраці з окупаційною владою, трьох із них викрали – омбудсмен

В окупованому російськими військами Мелітополі Запорізької області у невідомому напрямку вивезли директорів декількох шкіл міста, які відмовилися співпрацювати із самопроголошеною владою та вести освітній процес російською мовою, повідомила уповноважена Верховної Ради України Людмила Денісова.

"Загарбники постановили розпочати з 4 квітня у місті навчальний процес російською мовою за російськими програмами. Таким чином рашисти намагаються примусити дітей залишатися у місті, а у разі наступу ЗСУ їх можуть використати як живий щит", - написала омбудсмен у п'ятницю в телеграм-канал.

За її словами, всі директори мелітопольських шкіл відмовилися співпрацювати з ворогом, тому написали заяви на звільнення.

"Внаслідок чого самопроголошений мер Мелітополя Галина Данильченко наказала російським військовим видворити неслухняних адміністраторів шкіл із міста. Напередодні ввечері окупанти прийшли додому до трьох директорів - Анжеліни Коваленко, Олени Галацан та Людмили Чугай і вивезли їх у невідомому напрямку", - написала Денісова.

Омбудсмен наголосила, що захопленням заручників російські бойовики грубо порушують статті 3 і 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статті 9 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та статті 5 Європейської конвенції з прав людини.

"Акт примушення до навчання окупантами та втручання в освітній процес є прямим порушенням права на культурну і національну ідентичність, гарантованого статтею 29 Конвенції ООН про права дитини, та права на освіту відповідно до статей 24 та 94 Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни", - додала Денісова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА