07:52 19.03.2022

Ракета компанії SpaceX стартувала на орбіту з новою групою інтернет-супутників Starlink

2 хв читати
Ракета компанії SpaceX стартувала на орбіту з новою групою інтернет-супутників Starlink

Важка ракета-носій Falcon 9 у суботу стартувала на орбіту з черговою партією з 53 міні-супутників для поповнення орбітального угруповання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

Запуск було здійснено о 00:42 за часом Східного узбережжя США (06:42 за київським часом) із 40-го стартового комплексу на космодромі на мисі Канаверал у Флориді.

Це вже 42-ге виведення на орбіту групи інтернет-супутників із травня 2019 року в рамках проекту Starlink і 3-й у березні.

Інтернет-супутники Starlink вагою 290 кг кожен увійдуть до складу орбітального угруповання SpaceX, яке вже налічує понад 2,2 тис. космічних апаратів. Наразі компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі.

Приблизно за годину після запуску 53 супутника відокремляться від другого ступеня ракети на перехідній еліптичній орбіті висотою до 340 км. Після перевірки інженерами SpaceX їхньої працездатності, супутники з використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту висотою близько 540 км.

Багаторазовий перший ступінь американської ракети-носія Falcon 9, який використовується для запусків вже в дванадцяте, приблизно за дев'ять хвилин після старту має здійснити керовану вертикальну посадку на плавучу платформу-дрон Just Read the Instructions, розташовану в Атлантиці в 650 км від космодрому.

Крім того, спеціальні рятувальні судна SpaceX мають виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відокремлення спускатимуться на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє заощаджувати компанії SpaceX до $6 млн під час запуску своїх ракет.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів даного типу (а згодом - з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити мешканців Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється у $10 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ізюмчанку, яка очолила поштове відділення під час окупації міста, засудили до 11 років в'язниці - прокуратура

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголошено в розшук

У 2023 році в судах розглянули 30% справ за статтями про колабораціонізм і держзраду - рух "Чесно"

Пожежники Копенгагена кілька годин не можуть загасити пожежу в історичній будівлі біржі

Представник Мінагрополітики на засіданні Комітету НАТО: Українські аграрії потребують підтримки, щоб гарантувати продовольчу безпеку світу

Кличко: Проїзд новим шляхопроводом на перетині Полярної та Богатирської в Києві відкриють у травні, рух Подільсько-Воскресенським мостом - у вересні

Україна шукає країну-покровителя в питанні звільнення українських цивільних осіб, яких утримує РФ - Лубінець

Рада ЄС обговорить 22 квітня постачання озброєнь Україні

Завершено евакуацію сімей із дітьми з Липецької громади - Синєгубов

Командувач ВМС ЗСУ обговорив із главою МЗС Норвегії поточну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА