18:55 15.03.2022

ВР передбачила "бойовий імунітет" для військового командування, військовослужбовців, ТРО та правоохоронців

2 хв читати

Верховна Рада законодавчо закріпила правовий захист військового командування, військовослужбовців, бійців територіальної оборони та працівників правоохоронних органів в умовах дії режиму воєнного стану.

Ухвалення відповідного законопроєкту №7145 за основу та в цілому підтримали 344 народних депутати на пленарному засіданні у вівторок.

Закон визначає, що бойовий імунітет - це звільнення військового командування, військовослужбовців, добровольців сил тероборони Збройних сил України, правоохоронців, які беруть участь в обороні України, від відповідальності, зокрема кримінальної, за втрати особового складу, бойової техніки чи іншого військового майна, наслідки застосування збройних сил під час відсічі агресії проти України.

Так, кримінальним правопорушенням не є дія, вчинена в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту і спрямована на відсіч та стримування збройної агресії Російської Федерації, якщо це завдало шкоди життю та здоров'ю людини, яка зазіхає, за відсутності ознак катувань і порушень правил ведення війни або застосування збройних сил, визначених міжнародними договорами.

Документ передбачає, що українські захисники не нестимуть кримінальної відповідальності за застосування зброї (озброєння), бойових припасів або вибухових речовин проти майна та осіб, які здійснюють збройну агресію проти України, якщо їхнє застосування сталося відповідно до вимог законодавства.

Крім того, в умовах воєнного стану від кримінальної відповідальності звільняються політики, держслужбовці, чиновники та керівники суб'єктів державного сектору економіки за рішення, негативні наслідки яких неможливо передбачити або ризик від яких виправданий, за умови, що такі дії необхідні для відбиття збройної агресії проти України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА