11:53 11.03.2022

Відмова України від російського ядерного палива позбавить РФ від 6 до 8 млрд грн на рік – голова "Енергоатома"

2 хв читати

Київ. 11 березня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Російська Федерація отримувала від України від 6 до 8 млрд грн на рік за постачання ядерного палива на її АЕС, повідомив голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

"Паливна програма в різні роки мала різні значення - від 6 до 8 млрд грн на рік йшло Росії", - сказав він у бліцінтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Водночас Котін зазначив, що з початком розв'язаної Росією війни "Енергоатом" ухвалив остаточне рішення повністю відмовитися від її палива, замінивши його американським виробництва Westinghouse, а також налагодивши власне складання паливних касет.

"Ми повністю готові відмовитися від постачання російського палива на територію України та стабільно забезпечувати роботу наших енергоблоків без нього. Westinghouse готовий нам повністю допомогти згідно з попередніми домовленостями. Як тільки почалася війна, я говорив з його керівництвом, і вони вже два тижні вживають заходів, щоб розгорнути додаткове виробництво та забезпечити нам ці поставки", – сказав Котін.

За його словами, питання диверсифікації постачання палива також вирішуватиметься шляхом власного виробництва паливних касет.

"Отже, частина ядерного палива вироблятиметься в Україні, частина – на майданчиках Westinghouse", – зазначив голова "Енергоатома".

За даними компанії, американське паливо вже нині надходить на сім із 15 енергоблоків українських АЕС.


Повністю інтерв'ю буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" та інтернет-порталі "Енергореформа"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА