14:04 10.03.2022

Україна готова обговорювати отримання гарантій безпеки від постійних членів Ради безпеки ООН і сусідів - глава МЗС

2 хв читати
Україна готова обговорювати отримання гарантій безпеки від постійних членів Ради безпеки ООН і сусідів - глава МЗС

Україна готова обговорювати отримання гарантій безпеки від постійних членів Ради безпеки ООН і сусідів, на кшталт тих, які передбачає Північноатлантичний договір, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Моя Конституція говорить щось, і я не можу говорити проти моєї Конституції. Але якби ми могли досягти домовленості, де таку саму систему гарантій, передбачену Північноатлантичним договором, було надано Україні постійними членами Ради безпеки ООН, зокрема Росією, Туреччиною (великим другом і сусідньою країною), всіма нашими сусідами – це те, що ми готові обговорювати", - сказав Кулеба на пресконференції за результатами переговорів із міністрами закордонних справ Росії та Туреччини Сергієм Лавровим і Мевлютом Чавушоглу в Анталії в четвер.

Він наголосив, що війна відбувається зараз, Україна існує у безпековому вакуумі, тому має думати креативно про те, як вирішити цю проблему та гарантувати свою безпеку.

Кулеба зазначив, що Конституція України передбачає приєднання країни до НАТО та отримання гарантій безпеки, які надає Північноатлантичний договір.

"Проте ми розуміємо, що цього не станеться ні миттєво, ні навіть у найближчому майбутньому. Ми також бачимо з реакції НАТО як Альянсу на російську агресію проти України, що НАТО не готове діяти колективно, щоб зупинити війну та захистити мирних жителів в Україні від російських повітряних нальотів. Воно делегувало повноваження допомагати державам-членам на двосторонній основі. Це порушує питання - як гарантувати безпеку України між сьогоденням і кінцевим членством у НАТО?", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Степногірська Запорізької області постраждали 3 людини - голова ОВА

Нам потрібна максимальна присутність на Саміті миру лідерів Заходу й Глобального Півдня - зустріч Єрмака з президентами Євроради та Єврокомісії

Війська РФ за минулий день здійснили 37 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина загинула, одна поранена

Блінкен не виключає можливості зустрічі Зеленського і Байдена протягом наступних тижнів

Блінкен не виключає нових санкцій проти компаній КНР за підтримку ОПК Росії

Кулеба: Кожна затримка в постачанні зброї призводить до невдач на фронті

Стефанчук і Ердоган обговорили звільнення військовополонених і цивільних, утримуваних РФ

Фіцо перебуває в критичному стані

Окупанти завдали удару по Полтавщині двома ракетами, постраждалих немає - голова ОВА

Парламент Естонії підтримав закон про використання заморожених активів РФ на користь України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА