20:05 11.02.2022

Глава Мін'юсту оцінює як близькі до нуля шанси Коломойського та Боголюбова переглянути програш арбітражу до України на $6 млрд

2 хв читати
Глава Мін'юсту оцінює як близькі до нуля шанси Коломойського та Боголюбова переглянути програш арбітражу до України на $6 млрд

Оскарження Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим як міноритаріями "Укрнафти" програшу в Стокгольмському арбітражі за ініційованим ними позовом до України на суму понад $6 млрд підтвердить правоту України й поставить крапку в цій справі, впевнений міністр юстиції Денис Малюська.

"Я думаю, що у них шанси близькі до нуля, тому що рішення арбітражу було справді аргументоване і висновки базувалися не на якомусь одному аргументі, а одразу на декількох. Очікуємо, що буде поставлено крапку в цій історії", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Міністр назвав цей апеляційний процес однією з найцікавіших міжнародних справ у поточному році.

Малюська зазначив, що через оскарження рішення арбітражу стало публічним і тепер сторона держави може коментувати його суть.

"Воно цікаве і встановлює певну прецедентну практику. Раніше дивно звучало, що п'ять чи шість років ми судилися, а наприкінці суд просто сказав, що він не має юрисдикції. А насправді, там було дуже багато цікавих юридичних і фактичних обставин, зокрема і вказівки на те, що інвестиція була зроблена корумповано, не була чесною, тож банально не підлягає захисту", – наголосив глава Мін'юсту.

У рішенні арбітражу Littop Enterprises, Bridgemont Ventures і Bordo Management проти України, що є у розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна", зокрема, йдеться про те, що "інвестиції позивачів в Україні, зокрема їхні дії з отримання та збереження управлінського контролю над "Укрнафтою", заплямовані хабарництвом та корупцією й порушують міжнародну публічну політику".

Відповідно до рішення, воно може бути оскаржене в Апеляційному суді Свеа у Стокгольмі.

Позов проти України до Стокгольмського арбітражу міноритарії "Укрнафти" Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited подали у червні 2015 року. На початку 2018 року стало відомо, що претензії міноритарних акціонерів "Укрнафти" до України збільшились із $4,7 млрд до $5,4 млрд.

На початку лютого 2021 року Малюська повідомив, що арбітраж відмовив Коломойському, Боголюбову та Ігорю Палиці як власникам 40,1% акцій "Укрнафта" у задоволенні їх позову на суму понад $6 млрд плюс відсотки, визнавши відсутність своєї юрисдикції.

Глава Мін'юсту нагадав, що підставами для позову з боку міноритаріїв був відбір НАК "Нафтогаз України" газу "Укрнафти" з ПСГ за встановленою регулятором неринковою ціною для його подальшої реалізації населенню, невиконання АТ "Укртрансгаз" та НАК рішень українських судів щодо повернення цього газу, а також значне підвищення рентної ставки за надрокористування та зниження Верховною Радою кворуму для проведення зборів в акціонерних товариствах.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція найбільшої нафтовидобувної компанії країни "Укрнафта", а групі компаній, пов'язаних із колишніми акціонерами ПриватБанку, – майже 42% акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА