20:41 23.12.2021

Кулеба обговорив із Боррелем безпекову ситуацію України

2 хв читати
Кулеба обговорив із Боррелем безпекову ситуацію України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову із главою дипломатії Європейського Союзу Жозепом Боррелем.

"Провів телефонну розмову з главою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем. Головна тема — безпекова ситуація. Ми обоє погодилися з ключовим принципом: рішення щодо безпеки України можуть ухвалюватися лише за участю України, а рішення щодо безпеки Європи загалом — за участі ЄС", - написав Кулеба у Twitter.

Як повідомляє Європейська зовнішньополітична служба (ЄЗС), Боррель під час телефонної розмови з Кулебою заявив, що будь-яка військова агресія з боку Росії проти цієї країни матиме величезні наслідки.

"Нарощування військової могутності створило нові загрози та побоювання вторгнення. Високий представник (ЄС із закордонних справ) підтвердив тверду та незмінну підтримку Європейським союзом суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. Він наголосив, що будь-яка подальша військова агресія (Росії) проти України матиме величезні наслідки та високу ціну", - йдеться у комюніке ЄЗС, поширеному в Брюсселі.

Боррель вважає за необхідне "деескалацію та повне виконання Мінських домовленостей з боку Росії".

У Брюсселі зазначили, що Євросоюз "тісно координує свої дії з трансатлантичними та іншими партнерами, які розділяють ті самі ідеї, зокрема щодо двох проектів договорів, що стосуються архітектури європейської безпеки, представлених Росією".

Глава дипломатії ЄС повторив озвучену раніше тезу про те, що будь-яка реальна дискусія про безпеку в Європі має ґрунтуватися на зобов'язаннях у рамках ОБСЄ та ООН як основ архітектури європейської безпеки, а не призводити до їх розмивання.

Він підтвердив, що ЄС, як і раніше, відданий праву кожної країни робити свій суверенний вибір у зовнішній політиці та безпеці.

Сторони домовилися залишатися у тісному контакті.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА