18:09 09.12.2021

США запровадили санкції проти колишнього глави КС Тупицького та його дружини - Держдеп

3 хв читати
США запровадили санкції проти колишнього глави КС Тупицького та його дружини - Держдеп

Держдепартамент США запровадив санкції за серйозні корупційні дії стосовно колишнього глави Конституційного Суду України Олександра Тупицького та його дружини Ольги Тупицької.

Відповідну інформацію оприлюднено на сайті Держдепу США.

Зазначається, що обмеження застосовуються "за значні корупційні дії, зокрема за отримання хабара під час служби в українській судовій системі". Дружина Тупицького Ольга Тупицька також потрапила під санкції.

Згідно з прес-релізом на сайті Держдепу США, "сьогодні Сполучені Штати також вживають додаткових сміливих заходів для боротьби з корупцією і посилення відповідальності за рахунок санкцій і візових обмежень у рамках "Глобального закону Магнітського" і положення розділу 7031 (c) щодо обмеження візового режиму Держдепартаменту".

У Держдепі наголосили, що ці дії сприяють притягненню до відповідальності корумпованих суб'єктів у всьому світі та стримування тих, хто прагнутиме діяти безкарно, ігнорувати міжнародні стандарти та підривати демократію і верховенство закону.

Як повідомлялося, Тупицький втратив статус судді КС України у результаті скасування президентом України Володимиром Зеленським указу Віктора Януковича про його призначення, оскільки, відповідно до рішення РНБО, його подальше перебування на посаді судді КСУ становило б суттєву загрозу національній безпеці України.

Проте 14 липня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду (КАС ВС) визнав протиправним і скасував указ президента України про скасування указу про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України.

Це рішення КАС ВС оскаржив президент України у Великій палаті Верховного Суду. Рішення за апеляцією ще не ухвалено.

Тим часом ДБР розслідує справу за фактом можливого зловживання суддями ВС при ухваленні рішенні стосовно Тупицького.

У листопаді 2021 року президент України Володимир Зеленський призначив двох суддів КС за президентською квотою.

У свою чергу КС відклав приведення до присяги призначених президентом суддів до остаточного підтвердження наявності вакантних посад за квотою президента України. Тобто до підтвердження того факту, що Тупицький і Олександр Касмінін, указ про призначення якого також було скасовано указом Зеленського, не є більше суддями КС.

Свою позицію в КС аргументували тим, що за період 2013-2018 років президент України призначив на посаду шістьох суддів Конституційного Суду України, повноваження яких не припинено і які не звільнені з посади на підставах, визначених статтею 149 зі значком 1 Конституції України.

Також КС розглядає відповідність Конституції України указів Зеленського про тимчасове усунення і звільнення екс-глави КС Тупицького з посади.

Стосовно Тупицького є два кримінальні провадження. Перше стосується злочинів проти правосуддя, нині його розглядає Подільський районний суд по суті.

У грудні 2020 року Тупицького викликали до Офісу генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні про злочинну організацію колишнього глави Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Артура Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство за яким проводило ДБР. Тупицькому повідомили про підозру в скоєнні кримінальних злочинів проти правосуддя, передбачених ч.2 ст.384, ст.386 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від надання показань).

Окрім цього, розслідувалася і також уже направлена на розгляд до суду справа за обвинуваченням Тупицького в організації несанкціонованого використання ключа підпису платіжних документів КС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА