15:50 05.11.2021

Зеленський підписав закон про деолігархізацію

4 хв читати
Зеленський підписав закон про деолігархізацію

Президент України Володимир Зеленський невідкладно підписав закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)", повідомляє прес-служба глави держави.

Закон, який отримав №1780-ІХ, направлений для офіційного опублікування.

Як зазначає прес-служба, документ був розроблений на виконання ключового завдання державної політики, а саме: забезпечення реальної трансформації держави в інтересах усього суспільства та реалізації стратегічного курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Закон забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих інтересів в економічному житті України.

Документ встановлює чіткі критерії визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів та посадових осіб із олігархами або їхніми представниками. Так, згідно із законом олігархом вважатиметься фізична особа, яка одночасно відповідає трьом із чотирьох ознак: бере участь у політичному житті; має значний вплив на засоби масової інформації; є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне становище на ринку; підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Обов'язок подання декларації про контакти з олігархами чи їхніми представниками поширюватиметься на всіх посадових осіб, від рішень яких залежить доля суспільства чи державні рішення.

Водночас закон дає великому бізнесу достатньо часу для адаптації та відмови від практик старої олігархічної системи. Після публікації документа розпочинається відлік шестимісячного терміну для повноцінного введення його норм у дію.

"Великий бізнес є в будь-якій демократичній державі. Але яким би великим не був бізнесмен, він має працювати за законом та нарівні з іншими економічними суб’єктами. Якщо хтось звик купувати політиків, щоб вони дозволяли обійти закон, то доведеться прощатися з такою звичкою навіть найбагатшим", - наголосив президент.

Як зазначається в тексті закону, оприлюдненому на сайті парламенту, він набирає чинності з дня, що настає за днем його опублікування, і вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності.

При цьому закон втрачає чинність через 10 років з дня його введення в дію.

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про деолігархізацію на позачерговому засіданні 1 липня 275 голосами. 2 вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до спікера парламенту Дмитра Разумкова з офіційним листом, у якому наголосила на невідповідності Конституції України законопроекту №5599 та запропонувала направити його до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія).

Це звернення підтримали чотири опозиційні фракції парламенту. 10 вересня спікер ВР Дмитро Разумков направив проект закону на розгляд Венеціанської комісії.

23 вересня 2021 року парламент ухвалив законопроект у другому читанні та в цілому. Пізніше комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки звернувся до спікера з проханням поставити законопроект на переголосування у зв'язку з виниклою юридичною колізією. Як пояснив голова фракції "Голос" Ярослав Железняк, народні депутати врахували одночасно три поправки (396, 398, 406), які суперечать одна одній.

Згідно з 398-ю поправкою, рішення про визнання особи, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), приймає голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) після звернення комісії з питань протидії надмірному впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті.

Водночас у 406-й поправці рішення про визнання олігархом ухвалює Рада національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів України, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету.

Як випливає з електронного протоколу, поправки 396 та 398 не було окремо винесено на голосування щодо їх підтримки.

Головуючий тоді на пленарному засіданні заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук, ставлячи на голосування поправку 406, не назвав поправки 396 і 398 серед автоматично відхилених.

Законопроект №5599 у другому читанні розглядали за спеціальною процедурою і вносили лише 13 поправок, схвалених профільним комітетом (з питань нацбезпеки). Решта поправок вважалася автоматично відхиленою, про що щоразу під час голосування повідомляв Стефанчук.

На засіданні 3 листопада більшість народних депутатів підтримала усунення неузгодженостей у ст. 5, 7 та 9 закону. 5 листопада спікер підписав закон та направив президенту.

Очікується, що підписаний президентом Зеленським закон про деолігархізацію буде повторно відправлено до Венеціанської комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА