17:10 12.10.2021

Україна представила свою позицію на слуханнях у Гаазі про захоплення РФ українських суден біля Керченської протоки

4 хв читати
Україна представила свою позицію на слуханнях у Гаазі про захоплення РФ українських суден біля Керченської протоки

Україна представила свою позицію на слуханнях Постійної палати третейського суду (ППТС, Permanent Court of Arbitration) у Гаазі у справі про захоплення РФ трьох українських військових кораблів і їхніх екіпажів у районі Керченської протоки.

"Ми тут для того, щоб захистити не лише Україну, а й заснований на правилах міжнародний порядок на морях. Україна також має іншу причину для цієї справи. Ми ведемо цю справу заради 24 наших відважних військовослужбовців, які постраждали через неповагу Росії до міжнародного права. На 9,5 місяця Росія забрала їхню свободу й утримувала їх від їхніх сімей", - сказала агент України, директорка департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Оксана Золотарьова.

Вона зачитала імена всіх 24 моряків, "яких Росія незаконно заарештувала, утримувала та проти яких вела судове переслідування, і які заслуговують на справедливість".

"РФ порушила фундаментальний принцип морського права - імунітет військового корабля. Конвенція ООН із морського права гарантує цей імунітет. Це означає, що кораблі військово-морських сил України - "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" - є втіленням нашого суверенітету і заслуговують на повагу. Проте Росія не поважає міжнародне право, як і не поважає суверенітет України", - наголосила Золотарьова.

Вона зазначила, що РФ не хоче, щоб цей арбітраж слухав цю справу, й уникає врегулювання спору згідно з Конвенцією ООН з морського права, навіть попри те, що дала свою згоду на це.

"Росія вважає, що вона може порушувати міжнародне право без наслідків. Росія помиляється. Багато з її аргументів Міжнародний трибунал ООН з морського права відхилив. Цей трибунал у Гамбурзі видав наказ, яким постановив, що Росія має негайно звільнити наші кораблі та військовослужбовців. Цей наказ було схвалено 19 голосами проти 1 - як того вимагав здоровий глузд", - пояснила вона.

Золотарьова наголосила, що Росія також "має проблеми з фактами".

"Під час учорашніх презентацій (позиції Росії - ІФ) вам сказали, що щодо фактів немає справжнього спору, тож я була дуже здивована, почувши низку заяв, які не ґрунтуються на реальності. Я знаю досьє цієї справи і свідчення наших військових, вони розповідають зовсім іншу історію. Вчора вам також презентували неправильну картину суті спору та неправильний підхід до Конвенції ООН з морського права. Сьогодні ми покажемо вам, чого насправді стосується спір", - наголосила Золотарьова.

25 листопада 2018 року Росії захопила в Чорному морі українські військово-морські судна "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" і 24 членів їхніх екіпажів. За інформацією української сторони, українські кораблі здійснювали мирне проходження через Керченську протоку з метою передислокації з Одеси до Бердянська. РФ завадила суднам у доступі до Керченської протоки, й кораблі повернули назад в Одесу. Протягом їх мирного повернення в Одесу за ними рухалася російська берегова охорона, яка наказала їм зупинитися нібито за порушення російського законодавства. Зрештою судна обстріляли й затримали, а військовослужбовців заарештували. Після цього членів екіпажів помістили під варту й розпочали стосовно них кримінальне провадження за так званий незаконний перетин російського кордону.

Україна стверджує, що дії РФ були грубим порушенням норм Конвенції, РФ несе за це відповідальність згідно з міжнародним правом і повинна виплатити компенсацію. 1 квітня 2019 року МЗС України офіційно направило Росії повідомлення про спір за Конвенцією ООН з мирного права. 16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права (Гамбург, Німеччина) із запитом про застосування тимчасових заходів у цій справі. 25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з мирного права своїм наказом зобов'язав РФ негайно повернути під контроль України три військово-морські кораблі та 24 членів їхніх екіпажів. Наказ було прийнято майже одноголосно - 19 суддів до одного (проти був лише російський суддя). 7 вересня 2019 року РФ повернула 24 моряків України. 18 листопада 2019 року РФ повернула Україні судна "Нікополь", "Бердянськ", "Яни Капу".

22 травня 2020 року Україна подала на розгляд Арбітражного трибуналу свій меморандум у цій справі. 24 серпня 2020 року РФ подала свої попередні заперечення. 27 жовтня 2020 року арбітражний трибунал ухвалив рішення, що справа розглядатиметься у 2 етапи: юрисдикція і по суті. 11-16 жовтня 2021 року відбуваються усні слухання арбітражного трибуналу щодо попередніх заперечень РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА