13:56 07.10.2021

Правоохоронці України та США викрили шахраїв, які ошукали іноземців на $7,5 млн

2 хв читати

Національна поліція України спільно з ФБР у Києві та Харкові припинили діяльність членів міжнародного злочинного угруповання, які через шахрайську схему викрали $7,5 млн в іноземців.

Як повідомляє прес-служба Нацполіції в четвер, угруповання, до якого входили громадяни України та іноземці, спеціально створила торговельні платформи та кол-центри для виманювання коштів у громадян.

У рамках міжнародного співробітництва слідчі Головного слідчого управління, співробітники департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу генерального прокурора спільно з іноземними колегами з США задокументували та припинили діяльність цієї злочинної організації.

У повідомленні наголошується, що між лідерами та учасниками злочинної організації було чітко розподілено ролі: контроль за діями учасників та фінансами, їх розподіл, пошук працівників кол-центрів, легалізація коштів. Діяли зловмисники за такою схемою: створили відповідні сайти - торговельні платформи, які нібито давали змогу отримувати прибуток шляхом проведення операцій з купівлі-продажу різних активів; за допомогою програмного інтерфейсу імітували проведення операцій і зростання прибутку в сотні разів; співробітники створених кол-центрів телефонували інвесторам, які подали заявки на отримання прибутку, представлялися агентами торговельних платформ і пропонували внести додаткові кошти за надання комісійних послуг - 15% від загальної суми прибутку; отримували кошти і блокували акаунти потерпілих; переводили гроші на рахунки підконтрольних фірм у різних країнах; легалізували кошти шляхом запуску бізнес-проектів, придбання нерухомості та криптовалюти.

Кол-центри функціонували в Києві та Харкові, їхній штат налічував понад 40 осіб, серед яких були іноземці. Обов'язковою умовою для прийняття "на роботу" було знання іноземних мов. Встановлено, що за такою схемою зловмисники ошукали лише громадян США на $7,5 млн.

Правоохоронці провели 5 жовтня 23 санкціоновані обшуки на території Києва, Київської та Харківської областей. У результаті правоохоронці припинили діяльність двох шахрайських кол-центрів, вилучили комп'ютерну техніку, флеш-накопичувачі, криптоносій, документацію, банківські картки та грошові кошти.

Поліцейські разом з іноземними колегами з ФБР вживають подальших спільних процесуальних заходів для встановлення всіх осіб, причетних до функціонування оборудки, і повного кола потерпілих.

Українські поліцейські розпочали власне кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) і ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації) Кримінального кодексу України.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

24 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА