19:37 06.10.2021

НБУ направив запит до наглядової ради Укрексімбанку для отримання інформації про напад на журналістів "Схем"

3 хв читати
НБУ направив запит до наглядової ради Укрексімбанку для отримання інформації про напад на журналістів "Схем"

Національний банк України (НБУ) направив запит до наглядової ради державного Укрексімбанку (Київ) для отримання інформації про напад на журналістів програми "Схеми" під час запису інтерв'ю в будівлі банку, повідомила прес-служба НБУ агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

"Ми направили запит до наглядової ради банку для отримання інформації про випадок зі знімальною групою програми "Схеми" й уважно відстежуємо розвиток подій навколо Укрексімбанку. (...) Подібний підхід у комунікаціях із журналістами неприпустимий", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що регулятор діятиме відповідно до свого мандата.

"За результатами аналізу всієї наявної інформації та пояснень Укрексімбанку, а також орієнтуючись на результати розслідувань правоохоронних органів, регулятор готовий приймати подальші рішення щодо ситуації, яка склалася", - зазначила прес-служба.

НБУ наголосив, що, відповідно до пункту 28 положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах, наглядова рада банку несе повну відповідальність за створення комплексної, адекватної та ефективної системи управління ризиками, на які наражається банк у своїй діяльності.

"Для забезпечення належного управління ризиками рада банку має визначати і контролювати дотримання корпоративних цінностей банку, які ґрунтуються на здійсненні бізнесу на законних та етичних принципах, і постійно підтримувати високу культуру управління ризиками", - зазначив НБУ.

Наголошується, що Національний банк може розглядати питання про відповідність керівника банку визначеним законодавством України вимогам після отримання інформації, яка може свідчити про відсутність в особи бездоганної ділової репутації.

Як повідомило раніше "Радіо Свобода", у понеділок, 4 жовтня, на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" було скоєно напад під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером нібито через одне з питань, яке не сподобалось. Як стверджує керівник "Схем" Наталія Седлецька, співробітники банку відібрали дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео. За інформацією журналістів, увесь цей час знімальна група залишалася заблокованою в кабінеті голови правління банку в його присутності. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео всього інтерв'ю та самого нападу видалено.

Поліція Києва повідомила, що за заявою журналістів проводяться необхідні слідчі дії, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Укрексімбанк відкинув звинувачення в порушенні законодавства й, у свою чергу, звинуватив їх у провокації та спробі заволодіти банківською таємницею. На думку фінустанови, у діях журналістів містилися ознаки і протиправного заволодіння банківською таємницею, і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації.

Банк заявив, що в цій ситуації розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, що регулюють діяльність у сфері телебачення та радіомовлення.

Мецгера було призначено головою правління банку в березні 2020 року. Головою наглядової ради фінустанови є незалежний член Оляна Гордієнко. Незалежними членами наглядової ради також є Дімітрі Шишло, Сергій Коновець, Домінік Меню та Ласло Урбан, Кабінет міністрів представляє Юрій Буца, Верховну Раду - Юрій Терентьєв, а Офіс президента - Вікторія Страхова.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 червня 2021 року за розміром загальних активів Укрексімбанк посідав 3-тє місце (252,350 млрд грн) серед 73 банків, що діють у країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА