14:17 02.09.2021

Мінські угоди можуть бути трансформовані у Будапештський або схожий із ним формати - Арестович

2 хв читати
Мінські угоди можуть бути трансформовані у Будапештський або схожий із ним формати - Арестович

Мінські угоди із врегулювання ситуації на Донбасі, в силу нездійсненності, можуть бути трансформовані у будапештський або схожий із ним формати, заявив речник української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович.

"Для того, щоб зрушити з місця процес мирного врегулювання на сході України, необхідна добра воля сторін та сильний гарант. Таким сильним грантом є США, Велика Британія або сукупна синергія цих країн. Отже, мимоволі вимальовується щось схоже на будапештський формат, куди додатково могли б бути запрошені Німеччина та Франція, можливо, ООН - це дало б сподівання на виконання Росією хоч якоїсь частини угод, наприклад, звільнити утримуваних або припинити вогонь", - заявив Арестович у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на уточнювальне запитання про те, чи означає це появу альтернативи "Мінську", Арестович відповів: "Так, звісно. Його формат може бути змінений або замінений на інший. Навіщо ми робимо хорошу міну при поганій грі і наполягаємо, тягнемо "Мінськ", який через сім років переговорів фактично мертвий?".

"Вся ця ситуація може тривати ще років 20. Росія гарантовано не виконуватиме "Мінськ" і рішення "нормандської четвірки", хоча б тому, що і ті, і ті починаються з елементарного припинення вогню та відведення військ. Далі - мало того, що угоди не мають обов'язкового юридичного характеру, вони допускають і можливість різного трактування. Росіяни просувають свій порядок, дуже суворий, який веде до федералізації України. У нас свій. Спроби домовитися ні до чого не привели. Виконання "Мінська" в російському трактуванні - означає федералізацію та крах України. Цього жоден із президентів України не допустить", - сказав він.

"Тому Байден і його адміністрація, прекрасно розуміючи реальний стан речей, - провокації Росії на Донбасі, буквально напередодні - обстріл в Авдіївці, військові маневри з Білоруссю, той же Афганістан, за підсумками зустрічі із Зеленським нічого не сказали про Мінські угоди, хоча з Росії напередодні наполягали (вплинути на Київ виконувати Мінські угоди - ІФ). США дали зрозуміти, що ця тема закрита", - додав Арестович.

"Тепер питання стоїть у переформатуванні Мінського формату, у що він конкретно перетвориться", - підсумував речник української делегації в ТКГ.

Як повідомлялося, 1 вересня президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом США Джозефом Байденом запропонував США нові формати щодо участі у мирному врегулюванні ситуації на Донбасі, суть не розголошується.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

Найближчої доби в Україні очікуються помірні дощі, місцями заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА