07:00 29.08.2021

29 серпня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
29 серпня: Яке сьогодні свято

Сьогодні День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Відповідний указ №621/2019 Президент України підписав 23 серпня 2019 року. Це рішення ухвалено з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.

В останню неділю серпня відзначають День шахтаря, свято, офіційно затверджене в СРСР на подання міністрів вугільної промисловості О.Ф. Засядька і Д.Г. Оніка 10 вересня 1947 року. Вперше День шахтаря відзначали 29 серпня 1948 року. Станом на початок року в Україні налічується 148 шахт, із них 102 у власності держави. Велика частина шахт розташована на непідконтрольній Україні території (67), ще 2 шахти - не діють, 33 - працюють (але тільки 4 вважаються рентабельними).

Міжнародний день дій проти ядерних випробувань (International Day Аgainst Nuclear Tests) затверджений на 64-й сесії Генасамблеї ООН у грудні 2009 року. Дата, що відзначається 29 серпня, покликана активізувати зусилля ООН, держав світу, міжурядових та неурядових організацій у справі припинення ядерних випробувань.

29 серпня день міста святкують: Рівне, 1283 - 738-річчя; Жовті Води -1648 - 373-річчя; Торез, 1778 - 243-річчя; Стаханов, 1814 - 207-річчя, Донецьк, 1869 - 152-річчя; Мирноград, 1911 - 110-річчя; Нововолинськ, 1950 - 71-річчя; Шахтарськ, 1953 - 68-річчя.

У Вірменії, з 1999 року останню неділю серпня оголошено в Вірменії Днем озера Севан, найбільшого на Кавказі.

Також сьогодні: День народження мотоцикла; день гулянь на дахах; початок року за давньоєгипетським календарем; день "Більше трав, менше солі"; день смаженого м'яса - Японія; винний фестиваль - Португалія; день бабусь і дідусів - Тайвань; день висадження дерев - Аргентина; день лимонного соку - США; день прав людини - США; свято врожаю "Карам" - Індія; день швейцарських виноробів - США; день закриття Семипалатинського випробувального ядерного полігону - Казахстан; день гончарної печі - США; день муніципальної поліції - Польща.

29 серпня православні християни відзначають перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. За переказами, Ісус Христос умився водою, а обличчя промокнув лляним полотном, на якому закарбувався його лик - нерукотворний образ Спасителя. За допомогою цього полотна від смертельної хвороби вилікувався правитель Едеси Авгарем. Третій Спас (Хлібний Спас, Горіховий Спас) - день у народному календарі слов'ян, присвячений спогадам перенесення Нерукотворного образу Спасителя, який припадає на 29 серпня.

На Горіховий Спас з полів прибирали жито і пшеницю. А господині ткали полотна, щоб забезпечити свої родини одягом. В обідній час святили хліб, пироги і горіхи. До вечора було прийнято сідати за стіл. Подавали настоянку на основі волоських горіхів, а також хліб і пироги. Закінчували день миттям у лазні.

Раніше на свято в багатьох містах влаштовували ярмарки, де продавали домоткані полотна. Вважали, що торгівля цього дня мала бути особливо сприятливою.

Для відведення пристріту від себе необхідно самому з'їсти перший горіх, а інший віддати випадковому зустрічному.

У цей день прийнято вмиватися джерельною водою - вважається, що на Горіховий Спас вона має особливу цілющу силу.

Також за традицією потрібно обійти колодязь. Згідно з повір'ям, таким чином можна замкнути проблеми і залишити всі біди в минулому.

На Горіховий Спас плели оберіг, який рятував від поганого впливу. Так, вінок з ліщини рятує від бід, з гілок - залучає благополуччя, а банний віник вимітає хвороби.

Прикмети 29 серпня: якщо журавлі полетіли на південь, зима буде ранньою; спека, що почалася цього дня, свідчить про те, що в другій половині вересня буде холодно і дощитиме; хороша погода - запасів вистачить на всю зиму, оскільки вона буде не довгою.

Не можна: сваритися, оскільки весь негатив може повернутися до кривдника; відмовлятися від роботи, адже це свято - час збирання врожаю; відмовляти людям, які потребують допомоги.

Іменини: Олександр, Ганна, Герасим, Лаврентій, Степан, Яків

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА