19:37 13.08.2021

Китай закрив термінал третього в світі за вантажообігом порту, що створює ризики для світової торгівлі

2 хв читати
Китай закрив термінал третього в світі за вантажообігом порту, що створює ризики для світової торгівлі

Китай закрив один із терміналів порту Нінбо-Чжоушань, що є третім у світі за вантажообігом, після виявлення випадку зараження співробітника COVID-19, і експерти попереджають, що це ставить під загрозу і без того крихкі ланцюги постачань, а також глобальну торгівлю загалом.

Операції терміналу Мейшань були призупинені 12 серпня аж до "подальших розпоряджень", повідомило агентство Bloomberg.

Згідно з даними консалтингової компанії GardaWorld, через Мейшань проходить майже 25% усіх вантажів порту Нінбо-Чжоушань. Експерти компанії попереджають, що "призупинення роботи терміналу може мати серйозні негативні наслідки для обсягів обробки й транспортування вантажів".

Це вже другий за останні декілька місяців випадок часткового призупинення роботи китайського порту через коронавірус. Наприкінці травня порт Яньтянь у Шеньчжені був закритий майже на місяць, що призвело до накопичення запасів товарів у виробників, а також зростання вартості фрахту до рекордних рівнів.

Зупинка роботи терміналу Мейшань на тривалий час може виявитися особливо болючою для світової економіки, оскільки обсяги морських вантажоперевезень традиційно збільшуються ближче до кінця року, коли бізнес починає готуватися до періоду різдвяних свят.

Представник порту Лос-Анджелеса вже повідомив, що порт готується до чергового скорочення вантажообігу. У червні цього року він зіткнувся з цим через закриття порту Яньтянь.

За словами головного виконавчого директора логістичної компанії Mercury Resources Антона Познера, багато компаній, які фрахтують судна, почали включати в страхові контракти ризики, пов'язані з COVID-19.

Ситуація з терміналом Мейшань викликає побоювання, що багато портів у всьому світі незабаром зіткнуться з такою самою потужною хвилею коронавірусних обмежень, як і минулого року, коли потоки всіляких товарів - від швидкопсувних продуктів до електроніки - опинилися фактично паралізованими.

Керівництво порту Нінбо-Чжоушань повідомило в четвер, що всі інші його термінали працюють у нормальному режимі, і воно активно взаємодіє з судноплавними компаніями, перенаправляючи їх до інших терміналів.

Індекс вартості фрахту Baltic Dry, що відслідковує ціни на морські перевезення насипних і навалювальних вантажів у всьому світі, піднявся за останній місяць на 10% на тлі швидкого поширення штаму "дельта".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський запропонував ВР продовжити строк дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації

ГУР про знищення російського катера "Мангуст": Досить нова розробка окупантів, знищено разом із БК та озброєнням

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання у трьох областях для 112 тис. абонентів

На місці пожежі в Кропивницькому виявлено тіло одного загиблого - голова ОВА

Стано: Боррель проти участі представників ЄС у церемонії інавгурації Путіна

У Кропивницькому пожежа на підприємстві, інформація про постраждалих уточнюється - ДСНС

В Україні очікуються нічні заморозки на поверхні ґрунту

ГУР про скупчення РФ угруповання військ на північному напрямку: Все відомо, опрацьовуються необхідні дії та рішення з боку України

Фон дер Ляєн за підсумками зустрічі з Макроном і Цзіньпінем: Сподіваємося, що Китай використає свій вплив на Росію, щоб покласти край війні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА