14:00 03.06.2021

СБУ знешкодила київське кіберугруповання, яке промишляло шахрайством на інвестпроектах

1 хв читати
СБУ знешкодила київське кіберугруповання, яке промишляло шахрайством на інвестпроектах

Кіберспеціалісти Служби безпеки України в Києві припинили діяльність підпільного телекомунікаційного центру, організатори якого привласнювали кошти українців та іноземців під виглядом участі в міжнародних інвестиційних проектах.

Як повідомляється на сайті СБУ, з початку року зловмисники привласнили майже 9 млн грн вкладників.

Оперативники спецслужби встановили, що організували нелегальний бізнес двоє громадян України та іноземець. Ділки розробили та адміністрували спеціалізоване програмне забезпечення, яке імітувало торги на міжнародних біржах та криптовалютних проектах. Вони також створили мережу так званих фішингових вебресурсів - копій сайтів міжнародних інвесткомпаній.

Потенційних "інвесторів" організатори заманювали на підконтрольні ресурси через ботмережу рекламних акаунтів у популярних соцмережах. Потім зловмисники втручалися в роботу систем електрозв'язку та дзвонили "жертвам" із підмінених іноземних номерів телефонів. Вони виманювали гроші нібито для інвестицій та привласнювали їх. Учасники угруповання переводили гроші у готівку через низку обмінних операцій із використанням криптовалюти, електронних систем та банківських карток.

Зловмисники також надавали послуги "аутсорсу" іншим шахрайським проектам та залучили понад 100 найманих працівників.

У рамках кримінального провадження, розпочатого за ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) та ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, триває слідство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА