10:44 07.05.2021

Понад 40% українців вважають, що слід відзначати і День пам'яті та примирення, і День перемоги над нацизмом

2 хв читати
Понад 40% українців вважають, що слід відзначати і День пам'яті та примирення, і День перемоги над нацизмом

 41% громадян України вважає, що наша країна має відзначати обидві дати - і День пам'яті та примирення 8 травня, і День перемоги над нацизмом 9 травня, свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з центром політичної соціології.

Водночас ще 31% опитаних вважають, що Україна має відзначати тільки День перемоги над нацизмом 9 травня. Майже 9%, навпаки, підтримують ідею відзначати тільки День пам'яті та примирення 8 травня, а ще 10% респондентів - байдуже.

Згідно з опитуванням, святкування лише 8 травня найбільше підтримують у Західному регіоні (22%), тоді як на Сході та Півдні більше тих, хто вважає, що відзначати потрібно лише 9 травня (42% і 48% відповідно).

Дослідники також наголошують, що ідея відзначати обидві дати переважає серед всіх вікових груп, окрім респондентів старше 60 років, а також серед електорату всіх партій, окрім "Опозиційної платформи - За життя" ("ОПЗЖ"). Ідея святкування обох дат є також більш популярною серед прихильників вступу України в Європейський Союз, зате серед противників європейської інтеграції - більшість вважає доречним відзначати лише 9 травня.

Всеукраїнське опитування "День перемоги та його місце в історичній пам'яті українців: який сенс громадяни вкладають у цю дату?" було проведено фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 22 до 29 квітня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2021 респондента віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

У Харкові пролунав вибух - мер

На час Великодніх свят у Херсонській міській громаді запроваджено додаткові обмеження - Мрочко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА