19:08 21.04.2021

Президент України підписав низку законів про примусову реструктуризацію валютних кредитів

2 хв читати
Президент України підписав низку законів про примусову реструктуризацію валютних кредитів

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №4475 про валютні кредити, що містить норму про примусову їх реструктуризацію, який Верховна Рада прийняла 13 квітня 2021 року, повідомляє сайт парламенту в середу.

"(Закон) 4475 підписаний, нарешті покладено край цій майже 20 річній історії взаємної безглуздості і безпеки", - прокоментувала підписання закону радник глави Офісу президента Вікторія Страхова.

Як повідомляє прес-служба президента, документ покликаний захистити позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, але не змогли своєчасно здійснювати платежі за цими кредитами, зокрема, через збройну агресію проти України.

Відповідно до документа, тільки ті позичальники, які не мали простроченої заборгованості станом на 1 січня 2014 або погасили її до дня реструктуризації, мають право скористатися умовами реструктуризації згідно із законом, а саме: валютні зобов'язання конвертуються за середнім значенням між офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на день проведення реструктуризації, і офіційним курсом гривні до такої іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату надання кредиту.

Також передбачено, що раніше сплачена неустойка зараховується в погашення тіла та відсотків за кредитом. Відсотки, нараховані до дня реструктуризації, перераховуються за ставками депозитів у відповідній валюті.

Після реструктуризації кредит повинен бути погашений протягом 10 років, відсотки за такими реструктурованими кредитами сплачуються за ринковою ставкою в національній валюті - український індекс депозитних ставок у гривні за 12-місячними депозитами плюс 1%. Кредит можна погасити достроково в будь-який час.

Також Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб" № 1382-IX, який Верховна Рада підтримала 13 квітня. Цей закон спрощує процедури банкрутства для валютних позичальників.

Крім того, президент підписав закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб" № 1383-IX, який парламент прийняв також 13 квітня.

Угода усуває податкове навантаження на громадян, що виникало в зв'язку з проведенням реструктуризації валютних кредитів.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила пакет законів, щодо споживчих валютних кредитів, 13 квітня на позачерговому пленарному засіданні. Зокрема, законом №4475 Рада продовжила на п'ять місяців дію мораторію, що забороняє банкам стягувати майно громадян України, надане як забезпечення кредитів в іноземній валюті, і ввела реструктуризацію таких кредитів з перерахунком всіх грошових зобов'язань в гривневий еквівалент і списанням неустойки.

Раніше Нацбанк і банки розкритикував ідею такої примусової реструктуризації валютних кредитів, а представники українського бізнесу звернулися до президента України з проханням відхилити законопроект.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський змінив першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки - указ

ЗАСТУПНИК МІНІСТРА РОЗВИТКУ ГРОМАД, ТЕРИТОРІЙ ТА ІНФРАСТРУКТУРИ АЗАРХІНА НАПИСАЛА ЗАЯВУ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ З ПОСАДИ У ЗВ'ЯЗКУ ЗІ ЗВІЛЬНЕННЯМ ВІЦЕПРЕМ'ЄРА КУБРАКОВА

На Херсонщині в пожежі, що розпочалася внаслідок обстрілу, загинули двоє людей - голова ОВА

Кількість поранених у Вовчанську зросла до 5 людей - прокуратура

Україна і Сербія домовилися про проведення першого з 2013 року засідання Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва - Кулеба

На краматорському напрямку відбулося 27 бойових зіткнень - Генштаб ЗСУ

Рада оборони Харківщини вирішила примусово евакуювати з прикордонних громад дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Кличко терміново передав захисникам Вовчанська 150 fpv-дронів, квадрокоптери та системи РЕБ

На харківському напрямку ворог мав частковий успіх у районі н. п. Лук'янці, просування зупинено - Генштаб ЗСУ

Щорічний велопробіг "Шануємо пам'ять захисників України" відбудеться з 15 до 23 травня - Мінветеранів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА