07:33 21.04.2021

На переговорах учасників СВПД у Відні досягнуто важливого прогресу

2 хв читати
На переговорах учасників СВПД у Відні досягнуто важливого прогресу

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель вважає, що на переговорах у рамках Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) у Відні є прогрес.

"Важливий прогрес досягнутий у Відні за останні два тижні, щоб повернути СВПД у потрібне русло. Нелегке завдання, але всі делегації напружено працювали і твердо налаштовані знайти рішення", - написав глава дипломатії ЄС у Twitter увечері у вівторок.

За його словами, "дипломатія - кращий спосіб забезпечити повернення США в СВПД і повне і ефективне виконання угоди". Він зазначив, що "гнучкість потрібна з усіх боків".

У майбутньому продовженні переговорів спільної комісії СВПД наступного тижня Боррель як координатор угоди запевнив у готовності "подвоїти роботу з усіма учасниками СВПД, а також окремо з США".

Раніше у вівторок координатор від ЄС на переговорах у Відні на рівні політдиректорів Енріке Мора в заяві від імені голови спільної комісії повідомив, що сторони домовилися створити третю групу експертів.

"Учасники оцінили прогрес, досягнутий під час тривалих обговорень у Відні щодо конкретних заходів, необхідних з точки зору скасування санкцій (проти Ірану - ІФ) і реалізації ядерної програми для можливого повернення США в СВПД і його повного і ефективного виконання", - зазначив Мора в своєму комюніке.

"Спільна комісія вирішила створити третю групу експертів, щоб почати вивчення можливої послідовності відповідних заходів", - йдеться в документі.

У ньому наголошується, що учасники підтвердили свою рішучість продовжувати спільні дипломатичні зусилля, зокрема, у спільній комісії і за допомогою окремих контактів координатора з усіма учасниками СВПД і Сполученими Штатами.

Мора оголосив, що спільна комісія відновить свою роботу наступного тижня.

Спільна комісія СВПД засідала у Відні у вівторок в очному форматі. Ця комісія відповідає за наглядом над виконанням СВПД. У її роботі брали участь представники "євротрійки" – Великої Британії, Німеччини і Франції, а також Китаю, Росії та Ірану.

У травні 2018 року США вийшли з СВПД і відновили дію антиіранських санкцій. Через рік Іран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань з СВПД.

Адміністрація президента США Джо Байдена заявила про готовність повернутися в СВПД, якщо Тегеран буде в повному обсязі дотримуватися умов СВПД. Іран заявив у відповідь, що перший крок - за США.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли чотири громади Сумської області

Заборона на отримання паспортів стосується тільки ДП "Документ"

У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятувальників

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА