12:38 08.04.2021

Офіс генпрокурора скерував до МКС повідомлення за фактами віроломного вбивства українських військових під час Іловайської трагедії та оборони ДАП

2 хв читати
Офіс генпрокурора скерував до МКС повідомлення за фактами віроломного вбивства українських військових під час Іловайської трагедії та оборони ДАП

Заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов підписав і скерував до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) інформаційне повідомлення про порушення міжнародного гуманітарного права з боку представників РФ і підконтрольних їм незаконних збройних формувань у Донецькій області в 2014-2015 роках.

Як повідомляється на сайті Офісу генпрокурора, прокурори департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту зібрали факти і докази, що підтверджують віроломне вбивство і поранення українських військових під час подій в Іловайську 29 серпня 2014 року і під час оборони Донецького аеропорту 19-21 січня 2015 року. Інформаційне повідомлення підготовлено на основі матеріалів кримінальних проваджень, фото і відео з відкритих джерел, а також зібраних речових доказів.

"Віроломні вбивства та поранення військовослужбовців Збройних сил та інших військових формувань України відбувались на тлі гуманітарних домовленостей. Під час забезпечення у районі Іловайська "зеленого коридору" для виходу з оточення українських військовослужбовців, які склали зброю, по ним, а також по автомобілю з символом "Червоного Хреста", було здійснено інтенсивні обстріли. Це призвело до загибелі 366 українських військових, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон, 24 – зникли безвісти", - йдеться в повідомленні.

"Під час оборони Донецького аеропорту представники окупаційної адміністрації РФ в Донецькій області… запросили режим "тиші" для евакуації з поля бою тіл загиблих та поранених. Проте перемир’я було використано для прихованого мінування позицій ЗСУ та після його завершення віроломного підриву. Тоді загинуло 25 військовослужбовців, 22 – захоплено у полон, одного полоненого було вбито", - розповіли в Офісі генпрокурора.

У повідомленні наголошується, що віроломне вбивство в умовах збройного конфлікту є військовим злочином і порушує ст.37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року, що забороняє "вбивати, наносити поранення або брати в полон противника, вдаючись до віроломства".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА