14:19 29.03.2021

Держгеонадра України анулювало 19 спецдозволів відповідно до санкцій РНБО

3 хв читати
Держгеонадра України анулювало 19 спецдозволів відповідно до санкцій РНБО

Державна служба геології та надр України відповідно до введеного президентом країни Володимиром Зеленським у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) анулювала спеціальні дозволи на надрокористування (усі - нафтогазові площі) 19 компаніям.

Згідно з даними з сайту служби, її наказ №228 від 26 березня поширюється на Ново-Диканьську площу (ТОВ "Гео Коннект"), Попаснянсько-Самарську (ТОВ "Еджейн Макро"), Північно-Перещепинську (ТОВ "Глобал Гео Інвест"), Вільшанську (ТОВ "Транс Сет Гео"), Південно-Свистунківську (ТОВ "Еко Газ Альянс"), Південно-Зіньківську (ТОВ "Епівал Енерджи"), Бірківсько-Юхнівську (ТОВ "Гео Пост"), Фльорівсько-Ювілейну (ТОВ "Юноліт Ойл"), Руновщинську (ТОВ "Профі Нафт"), Боярсько-Чапаївську (ТОВ "Гео Таргент"), Дружинінську (ТОВ "Надра Прайд"), Гулаківську (ТОВ "Бест Гео Тех"), Зуївську (ТОВ "Гео Стенс"), Бутівсько-Миргородську (ТОВ "Надра Вест Груп"), Лютенсько-Будищанську (ТОВ "Гео Форс Ойл"), Північно-Федорівську (ТОВ "Бест Оіл Компані"), Майорівську (ТОВ "Надрапростір"), Давидівсько-Лелюхівську (ТОВ "Гео Вертикаль") і Клюшниківську (ТОВ "Інфо Гео Тренд").

"Увага РНБО до сфери надрокористування не є випадковою, адже ця галузь є однією з ключових у національній економіці та провідною в наповненні державного бюджету", - зазначив голова Дрежгеонадр Роман Опімах.

Як повідомлялося, секретар РНБО Олексій Данілов повідомив про запровадження санкцій стосовно 19 компаній, які проходять у справі компанії "Голден Деррік" (пізніше перейменована на "ІСТ Юроуп Петролеум"), яку пов'язують з екс-міністром енергетики Едуардом Ставицьким, та арешту дозволів яких на надрокористування з минулого року безрезультатно домагається в судах Офіс генпрокурора.

"Голден Деррік" отримав ці дозволи на розвідку і видобуток нафти та газу у 2012-2013 роках поза конкурсом, оскільки третина його капіталу належала державній НАК "Надра України". Проте, як заявила на той момент народний депутат Ольга Бєлькова з посиланням на Держгеонедра, НАК наприкінці 2018 року продала за 12 млн грн 33% у цих 19 родовищах загальною площею в 2 тис. кв. км без аукціону. "Надра України" пояснили свої дії тим, що ця частка не надавала держкомпанії реальної можливості впливати на госпдіяльність товариства та ухвалення управлінських рішень.

Згідно з базою судових рішень, Держбюро розслідувань порушило кримінальне провадження за заявою ГО "Національний інтерес України" про розтрату держмайна в період 2010-2019 років посадовими особами НАК "Надра України" за попередньою змовою з невстановленими особами в особливо великих розмірах, що полягала в незаконному відчуженні частки в "ІСТ Юроуп Петролеум" на користь ТОВ "Авант Трейд Лімітед".

Потім на початку жовтня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань у цій справі було внесено відомості про те, що посадові особи Держгеонадр, "Надр України" та низки комерційних структур шляхом зловживання службовим становищем вчинили заволодіння державними активами в нафтовидобувній галузі.

На початку травня 2020 року до реєстру додали зведення про те, що посадові особи Держгеонадр, "Надр України" та інші створили злочинну організацію і беруть участь у ній з метою вчинення тяжких й особливо тяжких злочинів на території України, які полягають у незаконному заволодінні державними активами в нафтовидобувній галузі шляхом безпідставного отримання підконтрольними юридичними особами спецдозволів на надрокористування.

Проте спочатку Печерський районний суд Києва, а потім Київський апеляційний суд відмовив в арешті цих спецдозволів.

Президент України Володимир Зеленський указом №123/2021 від 25 березня ввів у дію рішення РНБО від 19 березня 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів(санкцій)" стосовно 19 юридичних осіб.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА