16:43 19.03.2021

Звернення ВР щодо конституційності законопроекту про внесення змін до Конституції про порядок призначення та звільнення директорів НАБУ та ДБР надійшло до КС - Совгиря

3 хв читати
Звернення ВР щодо конституційності законопроекту про внесення змін до Конституції про порядок призначення та звільнення директорів НАБУ та ДБР надійшло до КС - Совгиря

Представник Верховної Ради у Конституційному Суді Ольга Совгиря повідомляє, що до Конституційного Суду України надійшло звернення парламенту щодо відповідності положенням Конституції законопроекту про внесення змін до Основного закону щодо порядку призначення та звільнення директорів НАБУ та ДБР.

"До Конституційного Суду надійшло конституційне звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статей 85 та 106 Конституції України щодо порядку призначення на посади та звільнення з посад директора НАБУ та директора ДБР вимогам статей 157 і 158 Конституції України", - написала Совгиря на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю.

Вона зазначила, що, згідно із законом "Про Конституційний Суд України", висновок за зверненням має бути надано протягом одного місяця.

Як повідомлялося, 16 березня Верховна Рада направила до КС законопроект про внесення змін до Конституції щодо порядку призначення та звільнення директорів НАБУ та ДБР.

За постанову №5133-б про включення законопроекту до порядку денного і скерування до КС проголосували 267 народних депутатів.

Законопроект пропонує внести зміни до ст. 85 і ст. 106, згідно з якими парламент дає згоду президенту призначати за результатами конкурсного відбору та звільняти директорів НАБУ та ДБР.

Згідно з пояснювальною запискою, внесення цих змін до Конституції сприятиме оптимізації та збалансованості повноважень глави держави і парламенту у сфері призначення та звільнення директорів НАБУ й ДБР, а також забезпечить максимальну незалежність та ефективність функціонування очолюваних ними органів.

За словами представника президента в Конституційному Суді Федора Веніславського (фракція "Слуга народу"), пропоновані зміни до Конституції "забезпечать максимальну незалежність цих антикорупційних органів".

Народний депутат зазначив, що згідно з рішенням Конституційного Суду президент не має конституційних повноважень призначати керівника НАБУ, і нагадав, що відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді, однак він не має жодного стосунку до законопроекту №5133.

Водночас народний депутат із фракції "Батьківщина" Сергій Власенко вважає, що внесення цих змін до Конституції дасть змогу президенту впливати на призначення керівників НАБУ та ДБР.

Згідно з Основним законом, законопроект про внесення змін до Конституції Верховна Рада розглядає за наявності висновку Конституційного Суду щодо відповідності законопроекту вимогам ст. 157 і 158 Конституції.

Згідно зі ст. 157 Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини та громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. Відповідно до цієї самої статті Конституція не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Як зазначається в ст. 158 Основного закону, законопроект про внесення змін до Конституції, який розглядала Верховна Рада, і закон не був ухвалений, може бути поданий до парламенту не раніше, ніж через рік із дня ухвалення рішення щодо цього законопроекту. Згідно з цією статтею, Верховна Рада протягом терміну своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА