17:32 15.03.2021

Венедіктова санкціонувала три нових підозри колишнім керівникам ПриватБанку

4 хв читати
Венедіктова санкціонувала три нових підозри колишнім керівникам ПриватБанку

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова санкціонувала три нових підозри колишнім посадовим особам ПриватБанку.

Відповідну заяву вона зробила в понеділок у Facebook.

"8 млрд грн - саме такий розмір збитків завдало керівництво тоді ще недержавного ПриватБанку громадянам України у 2016 році, а станом на сьогодні, і державному бюджету країни. Точніше кажучи кримінально-процесуальною мовою, детективи та прокурори підозрюють голову правління у скоєнні цього злочину". - зазначила Венедіктова.

Вона наголосила, що в 2015 році Національний банк України за власною ініціативою здійснив перевірку 20 найбільших банків України і, зокрема, звісно, найбільшого - ПриватБанку.

"У ході проведення зазначеної перевірки з'ясувалося, що необхідна сума докапіталізації банку становить (на хвилиночку) 113,1 млрд грн. Якщо коротко і не вдаючись у складні подробиці, основна і базова причина "захворюваності" установи полягала в тому, що на думку фахівців з НБУ, 90% кредитного портфеля перебувало під ризиком через те, що ці кредити були видані особам, які тісно пов'язані з колишніми власниками банку", - наголосила генеральний прокурор.

Вона повідомила, що 16 грудня 2016 року колишні власники банку звернулися з відповідним листом в офіційно встановленому порядку до прем'єр-міністра України з проханням ухвалити позитивне рішення силами КМУ про купівлю акцій ПриватБанку державою.

"Таким чином, голова правління, заступник голови правління-керівник казначейства банку та начальник департаменту міжбанківських операцій казначейства банку добре розуміли, що контроль над коштами банку найближчим часом буде втрачено. В результаті виникнення злочинного плану, суть якого зводилася до розтрати коштів банку, посадові особи ПриватБанку прийняли рішення про незаконне списання грошових зобов'язань іноземних товариств перед банком і за рахунок коштів цього ж банку. Технічно керівництвом у цьому випадку було прийнято рішення про заміну боржника: замість вищезгаданих іноземних товариств віддавати борги ПриватБанку тепер повинна була пов'язана з банком фірма Claresholm Marketing LTD", - заявила Венедіктова.

Вона додала, що слідство має всі необхідні докази від підписання документів "заднім числом" до внесення фіктивних даних у бухгалтерську документацію.

"Крім епізоду, зазначеного вище, детективи та прокурори вже повідомили голову правління про підозру у розтраті грошових коштів ПриватБанку шляхом протиправного нарахування і виплати 16.12.2016 необґрунтованої додаткової премії (індексованої комісії) на користь пов'язаної з банком юридичної особи - ПрАТ "СК Інгосстрах". Слідчі органи вважають, що посадові особи банку, станом на дату реалізації свого злочинного плану, були добре обізнані про прийняте рішення НБУ щодо пов'язаності ПриватБанку та "СК Інгосстрах", - наголосила генеральний прокурор.

Вона також повідомила, що участь інших осіб, причетних до цих та інших злочинів, у межах розслідування кримінальних проваджень з орбіти ПриватБанку уважно досліджують відповідні правоохоронні органи.

"Будуть висновки - будуть нові звинувачення. Як і раніше, наше гасло не змінилось - ніякої політики, сухий кримінально-процесуальний прагматизм", - резюмувала Венедіктова.

У прес-службі Національного антикорупційного бюро повідомляють, що в грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПАТ КБ "ПриватБанк" тодішній голова правління банку розпорядився перерахувати 314,9 млн доларів США (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданим акредитивам двом компаніям-агротрейдерам.

"Для прикриття фактичної розтрати коштів ПриватБанку і надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопосадовці банку підробили банківські документи та провели фіктивне кредитування пов'язаної з банком юридичної особи. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям", - ідеться в повідомленні, оприлюдненому в понеділок.

У НАБУ наголошують, що зазначена схема є другим епізодом злочинної діяльності топ-менеджменту ПриватБанку, який викрили детективи НАБУ. Перший стосувався схеми з виведення майже 140 млн грн через підконтрольну колишнім бенефіціарам фінустанови страхову компанію.

"Загалом на сьогодні до кримінальної відповідальності в обох епізодах притягнуто п’ятеро осіб: колишній голова правління ПриватБанку, два його заступники та два керівники департаментів. Екс-очільник ПриватБанку є підозрюваним в обох епізодах", - повідомляють у НАБУ.

Як повідомлялося, 23 лютого генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила про погодження підозри трьом колишнім співробітникам з керівництва ПриватБанку в розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, і в службовому підробленні, які призвели до розтрати 136 млн грн.

Йшлося про екс-голову правління банку Олександра Дубілета, екс-першого заступника голови Володимира Яценка та першого заступника голови правління СК "Інгосстрах" (Дніпро) Олену Бичихіну.

25 лютого колишній перший заступник голови правління державного ПриватБанку (Київ) Володимир Яценко вийшов під заставу в 52 млн грн, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у Вищому антикорупційному суді (ВАКС).

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві відкрили перший центр рекрутингу української армії

Кабмін виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів - Шмигаль

Житлову субсидію на неопалювальний сезон для більшості українців буде перепризначено автоматично - Мінсоцполітики

Країни G7 знижуватимуть залежність від Росії в галузі атомної енергії - заява

Між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" розпочався демонтаж залізобетонних тюбінгів - КП "Київський метрополітен"

Суд дозволив зняти з митрополита Павла електронний браслет, але не відлучатися з місця проживання

"Нова пошта" відкрила перше відділення в Іспанії

Правоохоронець із Запоріжжя вимагав у військового хабаря за непритягнення до відповідальності за ДТП, у якій той не був винен

Зеленський: Членство в ЄС - мрія, яка скоро стане реальністю для України

Чарльз III повернувся до громадських обов'язків після діагностування раку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА