19:56 17.02.2021

РФ зобов'язана виконати рішення ЄСПЛ щодо Навального на підставі міжнародних зобов'язань

2 хв читати
РФ зобов'язана виконати рішення ЄСПЛ щодо Навального на підставі міжнародних зобов'язань

Влада РФ повинна виконати рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про звільнення опозиціонера Олексія Навального в зв'язку зі взятими на себе міжнародними зобов'язаннями, заявила "Інтерфаксу" адвокат опозиціонера Ольга Михайлова.

"Російська влада зобов'язана виконати вимогу ЄСПЛ. Це випливає з узятих РФ на себе міжнародних зобов'язань", - сказала адвокат.

Вона зазначила, що "виконання правила 39 регламенту перебуває під контролем Комітету міністрів Ради Європи".

ЄСПЛ застосував правило 39 регламенту суду, і окреслив російському уряду негайно звільнити Навального зі слідчого ізолятора.

За словами адвоката, таке рішення прийнято ЄСПЛ уперше.

Як випливає з опублікованого рішення ЄСПЛ, суд прийняв таке рішення, "розглянувши обставини і можливості загрози життю заявника" з урахуванням "загальних обставин поточного перебування заявника під вартою". У суді зазначили, що забезпечувальні заходи були прийняті "без шкоди для вирішення по суті справжньої справи".

Разом із тим, глава Мін'юсту Росії Костянтин Чуйченко заявив, що вимога ЄСПЛ нездійсненна і суперечить російському законодавству, а також є грубим втручанням у діяльність судової влади.

Навальний повернувся в Росію 17 січня і після прильоту був затриманий в аеропорту на підставі оголошення його в розшук з боку ФСВП.

Симонівський суд Москви 2 лютого задовольнив клопотання столичного управління ФСВП, скасувавши Навальному умовне покарання і замінивши його на 3,5 року колонії загального режиму, які раніше були призначені йому вироком суду у справі "Ів Роше". У грудні 2014 року Навальний і його брат Олег були визнані у цій справі винними в розкраданні.

Згідно з рішенням суду, Навальному зараховано час, проведений під домашнім арештом у період слідства і суду в 2014 році, до строку відбування покарання з розрахунку "день у день". За словами його адвоката, фактично опозиціонер проведе в колонії близько 2 років і 8 місяців. Таким чином, якщо рішення щодо Навального набуде чинності, він вийде на свободу в жовтні 2023 року.

Навальний, його прихильники і влади низки західних країн наполягають, що опозиціонер був отруєний в Росії бойовою нервово-паралітичною речовиною. У Росії заявляють, що західні структури не надали необхідних доказів отруєння, і вся історія є антиросійською провокацією.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, загинула мирна жителька - Синєгубов

Кількість постраждалих унаслідок обстрілу Золочева Харківської області зросла до восьми осіб - МВС

Міноборони відкрило в Україні вже 19-й центр рекрутингу - в Ужгороді

Відомо про двох загиблих і шістьох поранених унаслідок обстрілу Гірника Донецької області - голова ОВА

Тенденція до збільшення кількості ДТП через водіння в нетверезому стані посилюється - патрульна поліція

Журналісти можуть відновити роботу у ВР для висвітлення сесій після великодніх свят - Юрчишин

Умєров розповів ірландському колезі про ситуацію на полі бою, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії

До Києва прибула заступниця адміністратора USAID

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

У Нікополі четверо постраждалих після атаки РФ - обладміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА