14:36 26.01.2021

Глава ЄК на форумі у Давосі назвала головними викликами пандемію, кліматичні зміни та роль онлайн-платформ

3 хв читати
Глава ЄК на форумі у Давосі назвала головними викликами пандемію, кліматичні зміни та роль онлайн-платформ

Глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн на всесвітньому економічним онлайн-форумі в Давосі назвала пріоритетами міжнародної співпраці роботу на випередження у боротьбі з пандемією, захист клімату та біорізноманіття й регламентування онлайн-платформ.

При цьому вона відзначала важливість міжнародної співпраці та пошуку нових форм партнерства.

"Інновації, потенціал приватного сектору та довгострокове бачення, а також передбачуваність, яка асоціюється з державним сектором", - такі, на думку глави ЄК, складові успішної боротьби з пандемією, яку вона назвала проблемою всього людства, виступаючи у вівторок за допомогою відеозв'язку з Брюсселя.

"І саме в цьому дусі ми створюємо програму з готовності до нових викликів. Це буде державно-приватне партнерство, і воно працюватиме з агентством ЄС", - повідомила фон дер Ляєн.

Вона назвала три керівні принципи програми. По-перше, робота на випередження, не чекаючи на нову пандемію. Триватиме активний пошук нових збудників захворювань і розробка відповідних вакцин. По-друге, будуть виділені ресурси для фінансування цього агентства на довгостроковій основі, щоб не виникало надзвичайного пошуку коштів. По-третє, з агентством співпрацюватимуть регулятори, Європейська Комісія, приватний сектор, зокрема провідні компанії.

"Ми зробили такий висновок: найголовніше - це підготовка, адже час іде. Саме тому необхідно на ранньому етапі об'єднати зусилля державного та приватного секторів. (...) І такий самий підхід можна застосувати і до інших викликів, які стоять перед нашим суспільством", - вважає глава ЄК.

Вона зв'язала ризик нових епідемій, майбутніх зоонозних захворювань із деградацією світової природи та знищенням біорізноманіття.

"Ми маємо захищати природу, тому що нинішня пандемія явно не остання. Понад 50% ВВП залежить від біорізноманіття. Можна говорити про туризм, про інші галузі. (...) 75% поверхні землі змінилося, і ми бачимо зміни у нашому повсякденному житті. Втрачається біорізноманіття, підвищується температура, більше екстремальних кліматичних явищ. Однак все це сторони однієї медалі. Всі ці явища взаємопов'язані. Коли вирубуються ліси, ми не просто втрачаємо середовище проживання, ми програємо у кліматичній боротьбі. Наше завдання відновити екосистему", - заявила глава Єврокомісії.

При цьому вона наголосила на тому, що "одні лише державні фінанси не допоможуть" вирішенню цих завдань. Тому вона виступає за "надійний корпоративний розвиток". "Ті компанії, які приєднаються до цього руху, отримають переваги", - пояснила фон дер Ляєн, яка вважає, що підприємства, що стають на такий шлях, будуть привабливішими для своїх клієнтів. Вона пообіцяла, що в ЄС будуть розроблені відповідні закони, щоб ринок не підтримував руйнування природи.

Фон дер Ляєн також торкнулася теми відповідальності соціальних мереж. За її словами, штурм Капітолію маніфестантами у Вашингтоні показав, що на сьогодні соціальні мережі "становлять певну небезпеку". Вона зазначила, що активісти вже попереджали, що "великі технологічні компанії становлять загрозу для нашої демократії". "Економічні закони соціальних мереж поступово підривають демократію", - сказала глава Європейської Комісії, пославшись на активне поширення неправдивих новин.

"ЄС вже продемонстрував, що Євросоюз може задавати стандарти, які забезпечуватимуться у всьому світі, зокрема це наш регламент щодо захисту персональних даних, - повідомила вона, закликавши" зміцнювати демократію щодня і захищати демократичні інститути від руйнівної сили мови ненависті, дезінформації, фейкових новин і підбурювання до насильства".

"Бізнес-модель онлайн-платформ впливає не лише на вільну та чесну конкуренцію, а й також на наші демократії, нашу безпеку та якість нашої інформації. Ось чому нам потрібно стримувати цю величезну міць великих цифрових компаній. Тому що ми хочемо, щоб цінності, які ми цінуємо в офлайновом світі, поважалися і в інтернеті", - зазначила фон дер Ляєн.

Вона нагадала про ухвалені в ЄС закон про цифрові послуги та закон про цифрові ринки. "Я хочу запросити наших друзів у США приєднатися до наших ініціатив. Разом ми могли б створити звід правил цифрової економіки, що діє у всьому світі: від захисту даних і конфіденційності до безпеки критично важливої інфраструктури", - резюмувала глава Єврокомісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА