19:21 05.11.2020

ЄС взяв до відома відставку Тачі і привітав його згоду співпрацювати з судом в Гаазі

2 хв читати
ЄС взяв до відома відставку Тачі і привітав його згоду співпрацювати з судом в Гаазі

Європейський союз прийняв до відома відставку президента частково визнаної республіки Косово Хашима Тачі і привітав його згоду співпрацювати зі структурами суду в Гаазі.

"ЄС рішуче підтримує роботу косовських спеціальних палат і спеціалізованої прокуратури, - йдеться в поширеній в четвер заяві представника Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС).

У ній наголошується, що "повне співробітництво з цими установами має велике значення як важлива демонстрація прихильності Косова принципам верховенства закону, що, в свою чергу, є ключовим елементом прогресу Косова на його європейському шляху і взаємодії з ЄС і Західними Балканами".

Косовські спеціальні палати і спеціалізована прокуратура - це суд Косова, що знаходиться в Гаазі. Він створений у 2014 році для делегування судових розглядів у справах про злочини, вчинені членами Визвольної армії Косова (ОАК), воєнізованої організації етнічних албанців, яка домагалася відділення Косова від Югославії в 1990-х роках.

Раніше в четвер глава адміністрації автономного краю Косова і Метохії Хашим Тачі подав у відставку після рішення міжнародного суду в Гаазі висунути проти нього звинувачення в скоєнні злочинів у період конфлікту в регіоні в 1999 році. Звинувачення висунуті також стосовно голови Демократичної партії Косова Кадрі Веселі, який вже заявив про готовність постати перед міжнародним правосуддям.

Тачі, Веселі і ще вісім осіб обвинувачуються в скоєнні військових злочинів, зокрема, у вбивстві не менше ста мирних жителів у період конфлікту в сербському автономному краї Косово і Метохія.

Сербський автономний край Косово і Метохія, більшість населення якого зараз складають етнічні албанці, в 2008 році в односторонньому порядку оголосив незалежність від Сербії, Белград, як і більшість країн світу, цього не визнав.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА