16:47 26.10.2020

НАБУ завершило ще одне розслідування щодо розкрадань у "Черкаси-" та "Запоріжжяобленерго", скеровує матеріали до суду

2 хв читати
НАБУ завершило ще одне розслідування щодо розкрадань у "Черкаси-" та "Запоріжжяобленерго", скеровує матеріали до суду

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) завершило розслідування за підозрою в зловживаннях керівників ПАТ "Черкасиобленерго", ПАТ "Запоріжжяобленерго" та ПрАТ "Енергомережа".

Згідно з повідомленням відомства, серед підозрюваних два в.о. голови правління "Черкасиобленерго" (Світлана Кузьмінська та Олексій Безпалий), в.о. генерального директора "Запоріжжяобленерго" (Ігор Корніленков) і голова правління "Енергомережа" (Дмитро Крючков).

"Слідство встановило, що підозрювані організували незаконну схему з використанням механізму відступлення права вимоги, переведення боргу, зарахування зустрічних однорідних вимог, в результаті якої заволоділи коштами підприємств з часткою держави понад 50% та великих споживачів електроенергії", - зазначили в НАБУ.

Унаслідок дії таких схем "Черкасиобленерго" та "Запоріжжяобленерго" не отримали 544 млн грн за поставлену електроенергію, які мали надійти на їхні рахунки із спеціальним режимом використання та підлягали подальшому пропорційному розподілу з ДП "Енергоринок". Водночас ці кошти перерахували товариствам з ознаками фіктивності. Ще 81 млн грн "Черкасиобленерго" позбулося через незаконний механізм запозичення в "Енергомережі".

У НАБУ нагадали, що це розслідування у справі "Енергомережі" триває з липня 2016 року, за частиною епізодів справи вже слухають у суді. Так, у лютому 2019 року до суду скеровано справу за обвинуваченням керівника санації ПАТ "Одеська ТЕЦ" у завданні 28 млн грн збитків підприємству. У червні 2020 року закінчено розслідування за фактом заволодіння 346 млн грн "Запоріжжяобленерго", справу слухають у Вищому антикорупційному суді.

Крім того, завдяки матеріалам, здобутим у межах досудового розслідування, НАБУ домоглося визнання недійсними 27 угод за участю "Енергомережі", "Черкасиобленерго" "Запоріжжяобленерго" на загальну суму понад 1,5 млрд грн. Це стало підставою для повернення державним компаніям 344 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА