14:24 29.08.2020

Майже 20 журналістів позбавили акредитації в Білорусі

2 хв читати
Майже 20 журналістів позбавили акредитації в Білорусі

Міністерство закордонних справ Білорусі станом на ранок суботи позбавило акредитації 17 журналістів іноземних ЗМІ, які працюють в Республіці.

Як випливає з повідомлень Білоруської асоціації журналістів( БАЖ), редакцій ЗМІ та Telegram-каналів, позбавлено акредитації чотирьох журналістів білоруського бюро "Радіо Свобода" – Алеся Дащинського, Олега Груздиловича, Володимира Гридіна та Олександра Динька.

Також акредитації позбавлені журналісти Agence France-Presse Сергій Гапон і Олександр Гребенкін; ARD -Ілля Кузнєцов, Сергій Сергєєв, Михайло Фомін; Associated Press-Сергій Гриц і Юрій Карманов, BBC - Тетяна Мельничук і Тетяна Януцевич; Reuters – Василь Федосенко і Володимир Костін, RFI – Геннадій Шаріпкін, "Настоящее время" – Роман Васюкович.

У Міністерстві закордонних справ інформацію про позбавлення журналістів акредитації не коментують.

Наприкінці липня президент Олександр Лукашенко пригрозив іноземним ЗМІ видворенням з Білорусі. "Та й в уряді у нас, Міністерстві закордонних справ всі сидять, чекають команди президента. Що це за ставлення до країни? BBC, "Свобода", "Вільна Європа" і так далі, стріми ці... Я вже не кажу про тенденціоз, вони ж закликають до масових заворушень. Чому ви це терпите? Ви ж їх акредитували тут", – заявив Лукашенко на нараді. Він висунув вимогу вживати в таких випадках заходів. "Не треба чекати ніякого кінця електоральної кампанії. Видворяйте звідси, якщо вони (іноземні ЗМІ) не дотримуються наших законів і кличуть людей на майдани", – заявив Лукашенко.

Минулого четверга в Мінську міліція затримала майже 50 журналістів, які висвітлювали акцію протесту. Як заявила офіційний представник ГУВС Мінміськвиконкому Наталія Ганусевич, "журналісти затримані для з'ясування особистостей".

Водночас, як повідомляє БАЖ і самі журналісти, їх примушували показувати особисті мобільні телефони і видаляти фотографії з акції протесту. Тих, хто відмовлявся це робити, залишали в РУВС. Крім того, за інформацією БАЖ, на таких журналістів оформили протоколи за ст.23.34 КпАП (порушення порядку організації або проведення масових заходів).

У п'ятницю суд Жовтневого району Мінська розглянув адміністративні справи щодо чотирьох затриманих напередодні на акції протесту журналістів і відправив справи на доопрацювання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА