08:33 22.05.2020

УКАБ та об'єднання виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії виступає проти ідеї квотування імпорту міндобрив в Україні

3 хв читати
УКАБ та об'єднання виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії виступає проти ідеї квотування імпорту міндобрив в Україні

Асоціація "Спілка виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії і агротехнологій" занепокоєна можливістю впровадження квотування імпорту мінеральних добрив в Україну та вважає, що це порушує принципи формування конкурентного ринку і матиме низку негативних наслідків.

Згідно з оприлюдненою заявою асоціації, на практиці квотування фізичних обсягів ввезення міндобрив незалежно від країни походження означає, що українські виробники мінеральних добрив отримають гарантований ринок збуту своєї продукції в країні шляхом штучного обмеження присутності інших гравців на цьому ринку.

"Отже, зникнуть економічні стимули до поліпшення умов постачання мінеральних добрив українським споживачам", - зазначили в об'єднанні.

Крім того, в асоціації наголосили, що нині реальну конкуренцію в постачаннях добрив українським споживачам можуть скласти тільки зовнішні виробники міндобрив, оскільки конкуренція між національними виробниками, за низкою товарних позицій, відсутня.

Як уточнили в об'єднанні, воно ще не отримувало офіційного документа про пропоновані параметри квотування імпорту добрив на підтвердження рішення Мінекономіки.

Серед можливих наслідків упровадження квотування імпорту мінеральних добрив в асоціації називають: монополізацію і погіршення умов роботи на ринку міндобрив, погіршення якості обслуговування потреб аграрних підприємств України з боку постачальників добрив, неринкове регулювання рівня цін мінеральних добрив, можливість виникнення локального дефіциту добрив і зростання рівня корупції.

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) також просить президента України не допустити впровадження квот й обмеження імпорту мінеральних добрив, а також монополізації ринку.

"Наскільки відомо, в Мінекономіки пропонується в наступні три роки квотами суттєво обмежити імпорт азотних, азотно-фосфорних та комплексних добрив в Україну за основними групами. Так, зокрема пропонується встановити квоту на азотно-фосфорні добрива на рівні 45 тис. тон, що більше ніж удесятеро (!) зменшить імпортні поставки цієї групи добрив від нинішнього рівня. При цьому потужності вітчизняних заводів-виробників навіть близько не зможуть забезпечити необхідний обсяг потреби сільгоспвиробників в цих добривах", - ідеться в релізі асоціації.

В УКАБ зазначили, що азотно-фосфорні добрива важливі насамперед для сільськогосподарських виробників півдня і сходу України, які цього року зазнали втрат понад 400 тис. га посівів внаслідок несприятливих погодних умов. На думку учасників асоціації, дефіцит і подорожчання добрив ще більше ускладнить їхнє становище.

"Передбачається також, що квотування буде розбито за географічною ознакою, що одразу вносить в неї ризик регіональної кон'юнктури. Це, в свою чергу, може призвести до дефіциту пропозиції та відсутності поставки навіть в рамках виділених квот, які не зможуть компенсувати внутрішні виробники добрив. В результаті створиться штучний дефіцит і завищені ціни на основний ресурс для сільгосптоваровиробників", - наголосили в УКАБ.

Занепокоєння аграріїв також викликає той факт, що досі не було проведено публічного обговорення з представниками аграрної галузі пропонованих рішень, а також не оприлюднено офіційних обґрунтувань необхідності впровадження квотування.

"Багато запитань виникає і стосовно механізму встановлення та розподілу квот, адже таке ручне управління може перерозподілити структуру ринку, створює простір для корупційних дій та недобросовісної конкуренції, що явно не відповідає національним інтересам", - вважають в УКАБ.

Як повідомлялося з посиланням на торгового представника - заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Качку, Міністерство економіки України розглядає можливість упровадження квот на імпорт мінеральних добрив в країну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА