16:03 02.03.2020

Інтерпол перегляне запит РФ про оголошення в розшук і затримання в Греції Мельничука – Аваков

2 хв читати
Інтерпол перегляне запит РФ про оголошення в розшук і затримання в Греції Мельничука – Аваков

Генеральний секретаріат Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерпол ухвалив рішення про перегляд запиту Росії про оголошення в розшук і затримання в Греції екс-командира батальйону "Айдар" та народного депутата Верховної Ради VIII скликання Сергія Мельничука, йдеться в заяві міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

"Водночас Генеральний секретаріат Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерпол після звернення НЦБ Інтерполу в Україні ухвалив рішення про перегляд запиту РФ про оголошення в розшук і затримання С. Мельничука для перевірки його правової обґрунтованості та відповідності ст. 3 Статуту організації", - йдеться у заяві.

Міністр наголосив, що Російська Федерація постійно зловживає інструментами Міжнародної організації кримінальної поліції (МОКП) Інтерпол для незаконного переслідування в інших країнах світу українських громадян, які протидіяли збройній гібридній агресії РФ у Криму та на Донбасі.

"Чергову таку провокацію здійснили правоохоронні органи РФ стосовно громадянина України Мельничука, колишнього народного депутата України, якого було затримано під час перетину грецько-болгарського кордону за сфабрикованими обвинуваченнями у нібито причетності до вбивства у квітні 2014 року в Ростовській області РФ", - йдеться у заяві Авакова.

У зв'язку з цим, МВС України та Національне центральне бюро Інтерполу Нацполіції України заявляють про неприпустимість зловживання інструментами МОКП Інтерпол згідно зі ст. 3 Статуту цієї організації, яка забороняє політично мотивоване переслідування осіб.

"Дипломатичними каналами триває активна робота для того, щоб громадянин України Мельничук зміг повернутися додому... Я, як міністр внутрішніх справ, звернувся до генерального секретаря МОКП Інтерпол пана Юргена Стока щодо необхідності вироблення дієвого механізму блокування зловживання РФ своїми правами як держави-члена організації", - заявив Аваков.

Крім того, у відомстві нагадали, що правоохоронні органи РФ вже неодноразово зловживали інструментами та можливостями Інтерполу щодо громадян України. Водночас за останні роки завдяки своєчасному втручанню Нацполіції в Україні вдалося забезпечити попередження незаконного обмеження прав майже 30 українців, яких правоохоронні органи РФ намагалися затримати на території інших країн-членів МОКП Інтерпол.

"Сподіваємося, що ця чергова провокація РФ стосовно громадянина України Мельничука не досягне своєї мети, і він зможе повернутися додому", - зазначено в заяві.

Як повідомлялося, Мельничука затримав Інтерпол на грецькому кордоні в неділю, про що він повідомив у відео на сторінці у Facebook. За його словами, це було зроблено на вимогу Росії. Зокрема, Мельничук звернувся з проханням про надання українським посольством захисника й наголосив, що перебував у відділенні з вагітною дружиною і з дев'ятимісячним сином.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що український консул у Салоніках зустрівся з Мельничуком, а також, що наразі відбувається з'ясування обставин цієї справи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР запропонувало план, спрямований на скорочення російського потенціалу - Буданов

18 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА