14:54 15.11.2019

Закон про подвійне громадянство можливо ухвалити вже до кінця року, очікують у МЗС

2 хв читати
Закон про подвійне громадянство можливо ухвалити вже до кінця року, очікують у МЗС

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар прогнозує, що законопроект про запровадження подвійного громадянства буде розроблено, подано до Верховної Ради, а можливо, й проголосовано до кінця поточного року.

"Є два шляхи. Перший - якщо ми підемо традиційним міжвідомчим шляхом - це може зайняти декілька місяців. Оскільки треба зібрати думки всіх міністерств, пропустити через уряд і вийти на парламент. Може бути інша ініціатива, якщо безпосередньо депутати з правлячої фракції візьмуться за розробку, або президент внесе цю пропозицію. Зараз шляхи опрацьовуються, але ми намагатимемося зробити це набагато швидше, щоб уже до кінця року мати, як мінімум, законопроект, а може, й закон", - сказав заступник глави МЗС в інтерв'ю інтернет-виданню "Сьогодні".

За словами Боднара, отримати подвійне громадянство зможуть три категорії громадян. Це українці, які виїхали за кордон і проживають там постійно або тимчасово. Також громадяни, які проживають на території Української держави і певним чином отримали інше громадянство. Третя категорія - іноземці, переважно українського походження, які хотіли б отримати українське громадянство, але не можуть через наявність основного громадянства в іншій країні.

З можливих нововведень законопроекту заступник глави МЗС відзначив складання присяги та іспиту з української мови.

При цьому Боднар відзначив заплановані обмеження на отримання подвійного громадянства, які стосуватимуться держслужбовців, президента і депутатів, але додав, що можуть бути й винятки.

"Є певні обмеження щодо такої можливості. Це стосується насамперед державної служби в органах прокуратури, суду, інших правоохоронних органах, виборних посад, у тому числі президента, депутатів парламенту і органів місцевого самоврядування. Але можуть бути певні винятки за результатами дискусій. Наприклад, не виключено, що може виникнути необхідність у залученні громадян іноземних держав до роботи в уряді або в інших інституціях. Політичні посади в принципі могли б бути одним із варіантів винятків", - наголосив заступник міністра.

При цьому заступник глави МЗС України додав, що в питанні з Росією і громадянством буде запобіжник - "громадянство держави-агресора не може бути предметом регулювання цього закону".

"У нас є окреме законодавство, яке, по-перше, не визнає незаконні дії РФ на окупованих територіях щодо паспортизації громадян України. По-друге, в цьому законопроекті виняток становитимуть держави-постачальники нелегальних мігрантів, а також РФ. Це так само важливий компонент, оскільки ми не можемо дозволити відкрити двері для потоку нелегальних мігрантів, які ми намагаємося закривати, запровадивши безвізовий режим з ЄС. Як відомо, це була одна з передумов для запровадження безвізу", - зазначив Боднар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА