12:59 13.11.2019

САП проситиме суд про арешт екс-першого заступника глави НБУ Писарука у справі VAB Банку

2 хв читати
САП проситиме суд про арешт екс-першого заступника глави НБУ Писарука у справі VAB Банку

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) проситиме Вищий антикорупційний суд про тримання під вартою екс-першого заступника глави Національного банку України (НБУ) Олександра Писарука у справі про стабілізаційний кредит VAB Банку на 1,2 млрд грн у 2014 році.

"Писаруку вручено підозру та клопотання про тримання під вартою, його буде розглянуто", - сказав прокурор САП Сергій Подгорець агентству "Інтерфакс-Україна" в Києві в середу.

Відповідаючи на запитання про можливість Писаруку до цього судового розгляду покидати Київ та Україну, прокурор сказав: "Я думаю, що така можливість виключена".

Згідно з даними агентства, суд може розглянути клопотання САП про запобіжний захід Писаруку вранці 14 листопада.

Раніше в середу Вищий антикорупційний суд узяв під домашній арешт на два місяці іншого підозрюваного у цій справі - члена ради Національного банку України Миколу Каленського, який у 2014 році очолював головне управління НБУ у Києві та області.

А в ніч на середу суд також заарештував у цій справі на два місяці екс-директора генерального департаменту банківського нагляду Аллу Шульгу з альтернативою застави 15 млн грн.

Як повідомлялося, детективи НАБУ 11-12 листопада повідомили про підозру Писаруку, Каленському, Шульзі, голові наглядової ради та заступнику голови правління VAB Банку, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку, в заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту VAB Банку на 1,2 млрд грн у жовтні 2014 року.

Правоохоронці зазначили, що проситимуть обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА