18:34 10.10.2019

Прокуратура Криму розпочала справу за фактом незаконного затримання проукраїнського активіста Приходька

3 хв читати
Прокуратура Криму розпочала справу за фактом незаконного затримання проукраїнського активіста Приходька

Прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі проукраїнського активіста на території тимчасово окупованого півострова.

"Сьогодні, 10 жовтня 2019 року, за фактом незаконного позбавлення волі громадянина України на території тимчасово окупованого півострова прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі)", - написала прес-секретар прокуратури Катерина Діденко на своїй сторінці у Facebook у четвер.

Зазначається, що підставою для відкриття кримінального провадження було звернення представника президента України у АР Крим Антона Кориневича.

"Органи окупаційної влади на тимчасово окупованій території АР Крим продовжують реалізовувати політику держави-окупанта, яка спрямована на переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострову", - йдеться в повідомленні.

У прокуратурі зазначили, що до Приходька уже застосовували незаконні дії з боку "правоохоронних" органів РФ. У 2016 році так звані силовики незаконно затримували зазначеного громадянина України, а у 2019 році здійснювали незаконні обшуки в будинку чоловіка на тимчасово окупованій території АР Крим.

Як повідомлялося, 10 жовтня в Криму затримали проукраїнського пенсіонера за підозрою в підготовці вибуху адміністративної будівлі

"ФСБ у місті Саки затримала російського громадянина, прихильника нацистської ідеології, що є членом українських екстремістських організацій, який планував здійснити вибух в одній з адміністративних будівель Республіки Крим", - повідомили у четвер "Інтерфаксу" в Центрі громадських зв'язків ФСБ.

У відомстві зазначили, що у гаражі, який належить затриманому, "виявлено готовий до застосування саморобний вибуховий пристрій, компоненти та інструменти для його виготовлення, пляшки із запальною сумішшю".

Слідче управління УФСБ у Республіці Крим і місті Севастополі порушило кримінальну справу за статтями КК РФ, що передбачають відповідальність за підготовку до терористичного акту та незаконне виготовлення вибухових пристроїв.

Йдеться про 61-річного пенсіонера, коваля із сакського села Оріхове Олега Приходька. Його адвокат Назім Шейхмамбетов заявив "Інтерфаксу", що Приходько вважає справу політично мотивованою, тому що не приховує своєї проукраїнської позиції.

Приходько стверджує, що вибухівку йому підкинули. "Олега Аркадійовича було затримано вчора після оперативно-розшукових заходів у його гаражі, під час яких виявлено вибухові речовини: тротилову шашку, запали і вражаючий елемент - нарізані зварювальні електроди. Олег Аркадійович каже, що вибухівку йому підкинули. Заходи здійснювались без адвоката, разом зі співробітниками ФСБ відразу приїхала чимала група криміналістів, поняті", - сказав Шейхмамбетов.

За його даними, стосовно Приходька 10 жовтня порушили кримінальну справу за частиною 1 статті 30, ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 223.1 КК РФ (спроба здійснення терористичного акту, незаконне виготовлення вибухових речовин).

Приходько раніше вивішував українські та кримськотатарські прапори на даху свого будинку, також він не приховує своїх поглядів щодо приєднання Криму до Росії у березні 2014 року. "Пояснює саме цим таку пильну увагу до себе", - заявив Шейхмамбетов.

За словами захисника, у будинку Приходька 10 жовтня здійснено обшук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА