12:53 24.07.2019

Китай відмовився від ядерної гонки і допустив силове об'єднання з Тайванем

2 хв читати
Китай відмовився від ядерної гонки і допустив силове об'єднання з Тайванем

Китай заявив, що не застосує ядерну зброю першим в будь-яких умовах і відмовляється від участі в гонці озброєнь. Про це йдеться в Білій книзі з національної оборони, оприлюдненій в середу Держрадою КНР.

Китай відзначає, що його військова стратегія носить виключно оборонний характер і що її метою є захист власного суверенітету. Стверджується, що це стосується і ядерної стратегії. Вона спрямована на те, щоб "запобігти використанню ядерної зброї проти Китаю іншими державами", наголошується в документі міноборони КНР.

У ньому підкреслюється, що "Китай ніколи і ні за яких обставин не застосує ядерну зброю першим". Він також зобов'язується не використовувати ядерну зброю проти неядерних країн і не проводити щодо них політику загрози застосування ядерної зброї.

Китай також не має наміру втягуватися в гонку ядерних озброєнь і буде підтримувати свій ядерний потенціал "на мінімальному рівні, необхідному для власного захисту".

Міністерство відзначило, що прийнята США військова доктрина спрямована на завоювання глобальної переваги. Така політика підриває світову стабільність і загрожує глобальній безпеці. Це підштовхує гонку озброєнь і змушує інші держави витрачати значні кошти на вдосконалення власних озброєнь, включаючи ядерні.

Прикладом, вважає міноборони, можна вважати розміщення в Південній Кореї американських ракетних комплексів THAAD, що стало кроком, що підірвав стратегічний баланс сил в регіоні.

В таких умовах Китай продовжить збільшення свого військового бюджету. Однак зростання військових витрат Китаю буде носити "стабільний і помірний характер", йдеться в Білій книзі.

Міністерство оборони нагадало, що Китай виступає за розвиток дружніх та партнерських відносин з арміями інших держав, проте не встановлює з ними союзницькі відносини і не перебуває в жодних військових блоках.

У документі зазначається, що Китай, незважаючи на мирний характер проведеної політики, не виключає застосування військової сили для повернення Тайваню.

Офіційний представник міноборони КНР старший полковник У Цянь заявив на брифінгу: "Біла книга є абсолютно чітким сигналом: шлях до незалежності Тайваню - це мертвий шлях".

Він підкреслив, що КНР докладає максимальних зусиль для того, щоб домогтися мирного возз'єднання.

"Однак ми жодним чином не можемо дозволити, щоб якісь особи, організації, політичні партії будь-яким шляхом відокремили від Китаю будь-який клаптик території", - підкреслив У Цянь.

У Білій книзі зазначається, що в даний час чисельність китайської армії становить 2 млн чоловік. В рамках реформи збройних сил вона була скорочена на 300 тис. чоловік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА