19:56 02.07.2019

МінТОТ пропонує відновити санкції проти Молдавського метзаводу, який продовжує працювати на російську "оборонку"

3 хв читати
МінТОТ пропонує відновити санкції проти Молдавського метзаводу, який продовжує працювати на російську "оборонку"

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) пропонує відновити застосування санкцій щодо ВАТ "Молдавський металургійний завод" (ММЗ, Рибниця, непідконтрольне Молдові Придністров'я), який раніше вже перебував під санкціями за рішеннями РНБО України з 2018 р., проте в березні 2019 р був виключений зі списку санкцій.

"ММЗ, основною діяльністю якого є переробка металобрухту та виробництво металопрокату, вже перебував під санкціями за рішеннями РНБО в травні і червні 2018 року, проте в березні 2019 року був виключений зі списку санкцій юридичних осіб. Однак, за наявною інформацією, ММЗ не припинив діяльності, яка завдає шкоди національним інтересам України, та підлягає включенню до санкційних списків", - повідомляє прес-служба МінТОТ у вівторок.

Так, вказується в інформації, одним з найбільших покупців продукції ММЗ є Російська Федерація, зокрема, продукція закуповується і для потреб російського оборонного замовлення.

"ММЗ розташований на території Республіки Молдова в Придністровському регіоні, проте де-факто перебуває під контролем бенефіціарів власників, пов'язаних з російською владою. Влада України раніше вживала заходів щодо незаконної діяльності ММЗ, здійснюваної, зокрема, з використанням афілійованих структур для виконання замовлень підсанкційних підприємств", - уточнили в МінТОТ.

Так, Мінприроди України було прийнято рішення щодо призупинення дозволів на транскордонне переміщення металобрухту до ММЗ, а в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України здійснюється антидемпінгове розслідування щодо імпорту металопродукції з Молдови. Також в останні роки в Україні розпочато декілька розслідувань, стосовно діяльності ММЗ у сфері торгівлі металобрухтом.

"Включення ММЗ до списку санкцій унеможливить економічні відносини з Україною, дозволить обмежити або припинити економічні відносини з країнами ЄС", - вказують у міністерстві.

МінТОТ підготувало і направило на опрацювання відповідний проект розпорядження в органи державної влади.

"Надалі це розпорядження буде винесено на розгляд уряду і на засідання Ради національної безпеки і оборони України", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, рішенням від 21 березня 2019 р РНБО виключило з введеного раніше указом президента від 21 червня 2018 року списку санкцій найбільше підприємство Придністров'я - ВАТ "Молдавський металургійний завод", а також ще низку компаній.

Діючі до виключення зі списку санкцій обмежувальні заходи передбачали: блокування активів (тимчасове обмеження права особи користуватись і розпоряджатись належним йому майном); обмеження торгових операцій; запобігання виведення капіталів за межі України; зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань; заборона на здійснення держзакупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб-резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких перебуває у власності іноземної держави, а також держзакупівель у інших суб'єктів господарювання, які здійснюють продаж товарів, робіт, послуг, походженням з іноземної держави, до якої застосовані санкції згідно із законом.

ММЗ, побудований у 1985 році, спеціалізується на переробці брухту чорних металів. Це одне з найбільших підприємств непідконтрольного Молдові Придністров'я, раніше забезпечувало близько 70% експорту регіону. До складу заводу входять два основні цехи - електросталеплавильний потужністю 1 млн тонн сталі і сортопрокатний потужністю 0,9 млн тонн прокату на рік.

До введення санкцій в 2018 році ММЗ був одним з основних споживачів експортованого з України брухту чорних металів: Україна поставляла на завод близько 80% всього експортованого брухту чорних металів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

Україна стане членом НАТО після перемоги у війні - Зеленський

У Мінветеранів анонсували запуск Е-посвідчення для ветеранів у "Дії" через два місяці

Реконструкція нежитлових об'єктів поруч із ТРЦ Ocean Mall не стосуватиметься будівлі з "літаючою тарілкою" - Мінвідновлення

Зеленський і Столтенберг відвідали Національний університет оборони

Генпрокурор: Слідство має підстави вважати умисним вибір офіцерів РФ вдарити по Одесі саме "Іскандером" із касетним боєзарядом

На аеродромі "Кущевська" на Кубані знищено склад авіабомб - британська розвідка

У РФ змінюють імена депортованим з України дітям, що ускладнює їх репатріацію - ISW

У Києві розпочато демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою "Свободи українського народу" - КМДА

Інформація про другого загиблого в Харкові не підтвердилася, у місті 7 поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА