13:26 22.03.2019

Європейська РН Vega з українським двигуном успішно вивела на орбіту італійський супутник ДЗЗ

2 хв читати
Європейська РН Vega з українським двигуном успішно вивела на орбіту італійський супутник ДЗЗ

 Європейська ракета-носій (РН) легкого класу Vega з українським двигуном успішно вивела на сонячно-синхронну земну орбіту італійський супутник дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) PRISMA.

Згідно з повідомленням прес-служби ДП "КБ Південне", здійснений 22 березня о 03:50 за Києвом з космодрому Куру у Французькій Гвіані (Південна Америка) запуск став 14-м за програмою Vega та першим у 2019 році.

Космічний апарат (КА) PRISMA масою 879 кг - малий супутник італійського космічного агентства (ASI). Основне завдання КА - продемонструвати роботу нового потужного електрооптичного інструменту. Він поєднує в собі гіперспектральний прилад і чорно-білу камеру. Гіперспектральний прилад здійснюватиме спостереження у 239 спектральних діапазонах, від видимого і ближнього інфрачервоного (VNIR) до короткохвильового інфрачервоного діапазону (SWIR). PRISMA допоможе в моніторингу сільськогосподарських і водних ресурсів, екологічної обстановки. Очікуваний термін роботи супутника - п’ять років.

РН Vega розробило Європейське космічне агентство (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI). Вона призначена для виведення на сонячно-синхронну орбіту заввишки 1200 км супутників масою до 1200 кг або на полярну орбіту заввишки 700 км супутників масою 1500 кг.

Маршовий двигун для 4-го ступеня РН RD-868P розробило ДП "Конструкторське бюро "Південне" (КБП) і виготовило ДП "ВО Південмаш" (ПМЗ, обидва - Дніпро). За даними розробника, новий рідинний двигун базується на основі ступеня розведення міжконтинентального балістичного ракетоносія (МБР) РС-20 (SS-18 "Сатана").

Успішний пробний пуск РН Vega здійснено в лютому 2012 року. З травня 2013 року ЕSА розпочало комерційну експлуатацію нової РН. В інтересах замовників на орбіту виведено близько 30 супутників.

У липні 2017 року українські учасники кооперації за програмою Vega продовжили укладений у 2012 рік контракт з європейським підрядником - італійською Avio SpA - на постачання серійних двигунів для РН Vega до 2020 року.

Уряд України та ESA підписали угоду про співробітництво у сфері використання космічного простору в мирних цілях у 2008 році. До складу ESA входять 17 європейських країн.

Нині Україна готує створення інформаційного хаба для реалізації підписаної в травні 2018 року угоди з ЄС щодо співробітництва в європейській програмі космічного моніторингу Copernicus.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА