17:22 23.01.2019

Денісова вимагає від РФ направити поранених військовополонених моряків ВМСУ до нейтральної країни для надання їм кваліфікованої медичної допомоги - заява для послів країн ЄС

2 хв читати
Денісова вимагає від РФ направити поранених військовополонених моряків ВМСУ до нейтральної країни для надання їм кваліфікованої медичної допомоги - заява для послів країн ЄС

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася із заявою до голів диппредставництв країн Євросоюзу, в якій розповіла про ситуацію з незаконним затриманням, взяттям у полон й триманням під арештом 24 військовослужбовців Військово-Морських сил ЗСУ Російською Федерацією, закликала ЄС посилити тиск на Росію для їхнього звільнення, а також зажадала від Москви передати поранених моряків до нейтральної країни для надання медичної допомоги.

"Згідно з Третьою Женевською конвенцію про поводження з військовополоненими 24 українських моряки мають статус військовополонених. Це визнає більшість цивілізованих країн світу... Зокрема, я вимагаю від РФ направити поранених військовополонених до третьої (нейтральної) країни для надання їм кваліфікованої медичної допомоги. Це відповідало б положенням Женевської конвенції 1949 року", - оприлюднила текст своєї заяви Л.Денісова на своїй сторінці у соцмережі Facebook у середу.

Український омбудсмен звернула увагу європейських дипломатів на те, що одним із головних питань залишається стан поранених моряків, яким, як і всім іншим полоненим, у січні 2019 року суд у Москві продовжив термін тримання під вартою на три місяці. "Ні я, ні адвокати досі не отримали підтвердженої медичними довідками офіційної інформації про те, які саме поранення було отримано, як здійснювалося лікування і як почувають себе українські моряки.

"За інформацією адвоката Сергія Бадамшина, який особисто бачив Василя Сороку 22 січня 2019 року, моряк потребує негайної медичної допомоги. Функції руки не було поновлено, пальці не згинаються, набряк не сходить, а в самій руці залишилися осколки", - написала Л.Денісова.

Крім того, повідомляє вона, координатор групи адвокатів Микола Полозов має інформацію, що поранених моряків Андрія Артеменка та Андрія Ейдера готують до перевезення з медичного блоку СІЗО "Матроська тиша" до СІЗО "Лефортово", де відсутні можливості для надання медичної допомоги, хоча їхнє лікування та реабілітація має тривати.

"Закликаю країни ЄС посилити тиск на російську владу з метою дотримання нею норм міжнародного гуманітарного права. Наполягаю не лише на збереженні, а й на подальшому посиленні відповідних санкцій... Наполягаю на звільненні українських військовополонених моряків без будь-яких умов із боку РФ, враховуючи основоположні принципи, які закладені в Женевській конвенції", - написала в своїй заяві Л.Денісова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА