16:30 23.01.2019

Втручання РФ в українські вибори не спричинить швидких санкцій з боку Заходу - експерт

2 хв читати
Втручання РФ в українські вибори не спричинить швидких санкцій з боку Заходу - експерт

РФ використовуватиме увесь інструментарій для втручання у вибори президента України, Києву слід задіяти механізми протидії цьому, вважає директор Інституту світової політики Євген Магда.

"Для Росії важливо підірвати довіру до демократичного процесу (виборів в Україні - ІФ), дестабілізувати і, що не в останню чергу, уникнути можливих санкцій з боку Заходу", - сказав він, виступаючи в середу на "круглому столі" в Києві.

У цьому контексті експерт зазначив: "Я думаю, що ми можемо стверджувати на сьогоднішній момент, що у разі військової активізації в будь-якій точці російсько-українського кордону, санкції Заходу можуть бути досить швидкими, але ми не можемо стверджувати, що такі санкції будуть швидкими, навіть у разі зафіксованого втручання Росії в українські вибори".

За словами Є.Магди, не лише українські вибори будуть об'єктом впливу для РФ, але і парламентські вибори в Молдові, і вибори до Європейського парламенту.

Розповідаючи про передумови втручання РФ у справи України, експерт зазначив, що інституційний розвиток України підштовхує Росію до таких дій. "Тобто Росія прагне, абсолютно щиро, діяти так, щоб поставити Україну на місце... Росія звикла втручатися в українські вибори", - сказав він.

Директор Інституту світової політики вважає, що Росія використовуватиме весь можливий інструментарій для впливу на українські вибори.

"Передусім це поширення інформації через різні медіа та соцмережі ... буде, і вже на сьогоднішній день існує теза про мир за будь-якої ціни...Думаю, що кібератаки на органи державної влади, які, безумовно, будуть, матимуть менше шансів на успішну реалізацію з тієї простої причини, що зараз Україна готова до цього краще, ніж була готова до втручання в роботу серверів ЦВК в 2014 році", - розповів він.

За словами експерта, західні партнери України також моніторять цей процес.

Є.Магда також висловив думку про те, що 31 березня можуть бути зроблені спроби зірвати вибори хоча б в одному населеному пункті, щоб згодом заявити, що Україна не здатна провести голосування на належному рівні. Загалом, за його словами, це не вплине на результати виборів.

Розповідаючи про методи протидії втручанню РФ у українські вибори, Є.Магда зазначив, що Україна має, перш за все, забезпечити прозорість цього процесу.

"Суспільство, медіа, правоохоронці мають оперативно реагувати на спроби втручання у вибори, не боятися говорити про це...Необхідно поширювати інформацію про можливі технології втручання...і не в останню чергу необхідно дотримуватися, не побоюся цього слова, досить агресивної пропаганди демократичних цінностей та їхнього значення, як для українського суспільства, так і європейського", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА