19:29 07.11.2018

Плани президента Франції вшановувати маршала Петена викликали полеміку в країні

2 хв читати
Плани президента Франції вшановувати маршала Петена викликали полеміку в країні

Намір президента Франції Еммануеля Макрона вшановувати під час урочистої церемонії, присвяченої 100-річчю закінчення Першої світової війни, маршала Філіпа Петена поряд з іншими військовими керівниками епохи, викликало полеміку у Франції і привернуло увагу європейських ЗМІ.

"Абсолютно справедливо, що ми віддаємо честь маршалам, які також призвели армію до перемоги. І ця честь буде надана, як відбувається і щороку, французькою армією", - заявив Е.Макрон в середу в адміністративному центрі департаменту Арденни місті Шарлевіль-Мезьєр на четвертий день свого паломництва меморіальними місцями Першої світової війни.

Як повідомляє газета "Фігаро", Е.Макрон відкинув критику в зв'язку з його планами включити такий суперечливий історичний персонаж, як Ф.Петен, разом із сімома іншими маршалами в пам'ятну церемонію, яка відбудеться в суботу в паризькому Будинку інвалідів.

Президент Франції у відповідь на критику вшанування Ф.Петена, який очолював колабораційний уряд Віші в 1940-44 роках, заявив, що не має наміру приховувати жодної сторінки історії.

"І маршал Петен теж був під час Першої світової війни великим воїном. Ось так. Це реальність нашої країни", - наводить газета слова Е.Макрона.

На його думку, "політичне життя, як і людська натура, іноді більш складне, ніж хотілося б вірити". Він допускає, що "можна було стати великим воїном у Першій світовій війні і зробити фатальний вибір під час Другої".

"Я визнаю ту роль, яку зіграли наші маршали і наша армія у французькій перемозі", - заявив президент Франції своїм критикам.

При цьому ЗМІ не залишили без уваги реакцію представницької ради єврейських організацій Франції (Crif), яка висловила обурення такими висловлюваннями.

"Єдине, що ми запам'ятаємо про Петена, - це те, що від імені французького народу він був обмежений у правах під час його процесу в липні 45-го", - цитує бельгійська "Суар" слова голови Crif Франсіса Каліфа з комюніке ради.

Crif нагадує, що Ф.Петена "в липні 1945 року судив Верховний суд за змову з ворогом і державну зраду і засудив до смертної кари" (Ф.Петен був помилуваний главою тимчасового уряду Шарлем де Голлем і помер, відбуваючи довічне ув'язнення, 23 липня 1951 року - ІФ)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА