17:57 07.09.2018

Експертизу підпису Саакашвілі у справі про позбавлення його громадянства України буде продовжено, в залученні іноземних експертів відмовлено - Верховний Суд

2 хв читати
Експертизу підпису Саакашвілі у справі про позбавлення його громадянства України буде продовжено, в залученні іноземних експертів відмовлено - Верховний Суд

 Верховний Суд України продовжив розгляд справи за позовом колишнього президента Грузії, екс-голови Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі до президента України Петра Порошенка про визнання незаконним та скасування указу про позбавлення його громадянства України та розглянув клопотання експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Як повідомляє в четвер прес-служба Верховного суду, експерти просили надати зразки підпису та почерку М.Саакашвілі для проведення почеркознавчої експертизи, а також уточнити розміщення в справі сторінок, де містяться об'єкти дослідження - оригінали документів.

"Під час обговорення цього питання представники позивача вказали на те, що Саакашвілі перебуває за межами України і не має документів, оскільки позбавлений громадянства України, а громадянство іншої держави приймати відмовляється. Таким чином, узяти у нього зразки підпису або запевнити їх нотаріально неможливо", - вказали в суді.

Верховний Суд прийняв рішення повернути адміністративну справу в чотирьох томах разом з оригіналами постанови суду, в якому конкретизовані номера томів і сторінки з оригіналами документів, до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз для продовження експертизи.

"Справу направлено для продовження почеркознавчої експертизи, до отримання її результатів провадження у справі зупинено", - наголошується в повідомленні суду.

Крім цього, під час засідання колегія суддів відмовила у задоволенні клопотання адвоката М.Саакашвілі, в якому зазначалося про необхідність залучення експертів з інших держав для проведення спільно з вітчизняними фахівцями судової почеркознавчої експертизи. Представник М.Саакашвілі також просив роз'яснити причини відмови Київського науково-дослідного інституту судових експертиз в залученні іноземних експертів.

Це рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку у Великій палаті Верховного суду протягом 15 днів з дня його оголошення.

Як повідомлялося, 22 червня Касаційний адміністративний суд Верховного Суду призначив проведення почеркознавчої експертизи підпису лідера "Руху нових сил", екс-президента Грузії М.Саакашвілі на заяві, яку він подавав при отриманні громадянства України.

Суд задовольнив клопотання адвокатів М.Саакашвілі, в якому вони просили призначити експертизу його підпису на заяві від 2015 року, що стало підставою для позбавлення екс-президента Грузії громадянства України указом президента П.Порошенка влітку 2017 року, і яку М.Саакашвілі та його представники вважають сфальсифікованими.

Верховний суд призначив проведення почеркознавчої експертизи в Київському інституті судових експертиз та рекомендував залучити до цієї процедури міжнародного експерта. Адвокат Р.Чорнолуцький наголошував, що сторона М.Саакашвілі наполягає на обов'язковій участі міжнародного експерта.

17 серпня Р.Чорнолуцький повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що Київський науково-дослідний інститут судових експертиз відмовився залучати іноземних фахівців для проведення цієї експертизи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

У Фінляндії перешкоди GPS посилилися, коли почалися атаки українських БПЛА на енергетичну інфраструктуру РФ

5 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Держустанови та політичні партії Польщі зазнали нападу російських хакерів - ЗМІ

Переговори між Ізраїлем і ХАМАС у Каїрі займуть ще кілька днів - ЗМІ

Amnesty International засудила Росію за використання касетних боєприпасів проти мирного населення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА