13:15 01.09.2018

І.Геращенко просить Сайдіка і Фріша звернутися до представників ОРДО стосовно розблокування роботи КПВВ

3 хв читати
І.Геращенко просить Сайдіка і Фріша звернутися до представників ОРДО стосовно розблокування роботи КПВВ

Перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко направила листи координаторам ОБСЄ в ТКГ, в яких просить звернутися до представників ОРДО для розблокування роботи контрольних пунктів в'їзду/виїзду (КПВВ) у Донецькій області після вбивства глави "ДНР" Олександра Захарченка.

"Я вже спрямувала листи на координаторів ОБСЄ в ТКГ і гуманітарній підгрупі М.Сайдіка і Т.Фріша з проханням негайно звернутися до представників ОРДО – розблокувати роботу КПВВ, також я спрямувала листи до представництва МКЧХ в Україні з проханням негайно вимагати доступу до тюрем в окупованому Донбасі, де зараз масово катують людей", – написала вона на своїй сторінці в Фейсбуці в суботу.

І.Геращенко зазначила, що отримала тривожну інформацію з окупованої частини Донбасу про масові затримання і арешти громадян, а також про те, що бойовики заблокували роботу КПВВ у Донецькій області – "нікого не випускають з території окупації", а Донецьк взято в кільце.

За її словами, це лише поглиблює глибоку гуманітарну кризу на окупованій території, оскільки літні люди не можуть виїхати за пенсіями, діти і студенти – у свої навчальні заклади.

Представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ також наголосила, що відповідальність за ситуацію з безпекою і гуманітарну ситуацію на Донбасі несе РФ, чиї пропагандисти були на місці вибуху і загибелі О.Захарченка першими, буквально через кілька хвилин. "Ця територія нашпигована російськими військовими та фсбшниками, які планують там свої спецоперації. У Солсбері вони труять, в Донецьку – підривають", – додала вона.

За словами І.Геращенко, Україна хоче бачити всіх ватажків бойовиків та їхніх кураторів з РФ на відкритому суді в Гаазі, проте Росія зачищає свідків своїх злочинів, знищує тих, хто багато знає. "Вже 9 місяців ні слуху ні духу від ще одного бойовика – Плотницького, доля його невідома. Іншого свідка злочинів Путіна ФСБ зачистила в більш радикальний спосіб. Ми очікуємо від СММ ОБСЄ, які днями фіксували чергові колони, що переганяли з території РФ на окупований Донбас, "гумконвої" зі зброєю, більш детальної інформаціі – що ж відбулося в Донецьку", – підсумувала вона.

Як повідомлялося, А. Захарченко отримав смертельне поранення під час вибуху в кафе "Сепар" у центрі Донецька увечері 31 серпня. За даними російських ЗМІ, ще одна людина загинула, кілька дістали поранень.

У Службі безпеки України заявили, що за вибухом стоять або самі бойовики, або російські спецслужби.

На КПВВ в межах Донецької області рух громадян відбувається лише в напрямку тимчасово окупованої території, у зворотному напрямку відзначається відсутність пересування людей і транспортних засобів. За словами громадян, які прямували через лінію розмежування на тимчасово окуповану територію України і повернулися на КПВВ, російсько-окупаційні війська здійснюють пропуск тільки в напрямку ОРДО і повністю відмовляють у виїзді на територію, підконтрольну українській владі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА