18:47 15.05.2018

НАБУ заперечує спроби таємно домовитися з нардепом Онищенком

4 хв читати
НАБУ заперечує спроби таємно домовитися з нардепом Онищенком

 У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) заявляють, що опитування народного депутата Олександра Онищенка в відеорежимі, починаючи з грудня 2016 року, відбувалося в присутності прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), а заяви про нібито спроби НАБУ укласти з ним угоду без відома прокурорів САП не відповідають дійсності.

"Заяви про те, що нібито Національне антикорупційне бюро України пропонувало народному депутату Олександру Онищенку, який, за даними слідства, є організатором масштабної корупційної "газової схеми", укласти "угоду зі слідством" без відома прокурорів САП, не відповідають дійсності. (...) Під час першого спілкування з Олександром Онищенком через Інтернет (відеозв'язок) у грудні 2016 року участь у ньому, окрім детективів Бюро, брав керівник одного з відділів САП", - йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ у вівторок.

У Бюро наголосили, що ініціатива про співпрацю в обмін на компенсацію збитків і про надання свідчень щодо низки високопоставлених чиновників до детективів неодноразово надходила з вересня 2016 роки від адвокатів О.Онищенка. "У свою чергу детективи НАБУ повідомили адвокатам, що укладання таких угод - це виняткова компетенція прокуратури", - зазначили у НАБУ.

Відповідні роз'яснення детективи НАБУ надавали О.Онищенку під час усіх трьох відео-опитувань, які відбулися в період з грудня 2016 до травня 2017 року, оскільки кожного разу народний депутат порушував тему співпраці зі слідством.

"Під час відео-опитувань детективи намагалися з'ясувати умови, за яких Олександр Онищенко готовий був би піти на "угоду", а також конкретику за фактами корупції за участю чиновників, якою підозрюваний був готовий поділитися. Усі ці деталі були озвучені представникам САП і безпосередньо керівнику антикорупційної прокуратури", - поінформували в Бюро.

Результати всіх таких бесід оформлені належним чином і долучені до матеріалів слідства відповідно до ч. 11 ст. 232 Кримінального процесуального кодексу України. Усі дії здійснені під процесуальним керівництвом прокурорів САП, із виконанням їхніх вказівок і доручень, запевнили у НАБУ. Так, ці вказівки стосувалися слідчих дій детективів за кордоном, зокрема щодо вибору країн для проведення допитів підозрюваного.

"Національне бюро діє виключно у відповідності до чинного законодавства. Процесуальні і слідчі дії відбуваються за погодженням і під керівництвом прокурорів САП. Тому заяви про нібито перевищення повноважень детективами Бюро щодо неповідомлення про ініціативу підозрюваного прокурорам є нічим іншим, як спробою дискредитувати роботу антикорупційного органу", - впевнені у структурі.

НАБУ також виклав відео фрагмента першого опитування О.Онищенка детективом НАБУ за участю прокурора САП (грудень 2016 року), в якому нардеп озвучує наміри про співпрацю зі слідством і заявляє про готовність укласти угоду про визнання винуватості. Зокрема, як випливає з відео, він запропонував НАБУ "співпрацю, угоду ... готовий надати всі факти, готовий це все робити тихо, ніде нічого не показувати, не розхитувати ситуацію".

Раніше керівник САП Назар Холодницький в інтерв'ю одному з видань прокоментував слова О.Онищенка щодо того, що глава відділу детективів НАБУ нібито пропонував йому угоду в обмін на свідчення щодо президента України Петра Порошенка. Н.Холодницький заявив, що якщо ці слова нардепа підтвердяться, то за цим фактом буде відкрито кримінальне провадження. При цьому він вказав, що угоди з підозрюваним і обвинуваченим має право укладати лише прокурор.

Керівник САП також запропонував дочекатися оригіналів плівок О.Онищенка для проведення експертизи і встановлення їхньої автентичності.

Крім того, він змінив групу прокурорів і став старшим прокурором у справі щодо плівок О.Онищенка.

У квітні О.Онищенко оприлюднив частину запису розмови, як він стверджує, за участю президента України Петра Порошенка. У розмові йшлося про екс-міністра екології та природних ресурсів Миколу Злочевського та його пропозиції із укладення контрактів з "Нафтогазом" та іншими держкомпаніями з тим, щоб "поділитися з Порошенком часткою".

В адміністрації президента і фракції "Блок Петра Порошенка" назвали ці записи фейком.

У НАБУ заявили, що готові вивчити записи розмови О.Онищенка з нібито П.Порошенком за умови отримання оригіналів записів.

Згодом О.Онищенко на сторінці у Facebook заявив про готовність надати антикорупційним органам для експертизи оригінал запису розмови, як він стверджує, з П.Порошенком.

О.Онищенка підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. У СБУ заявили також про початок досудового слідства щодо О.Онищенка за ознаками державної зради.

Верховна Рада 5 липня 2016 року дала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт. Однак напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, О.Онищенко полишив територію держави.

Його оголошено в національний розшук 8 серпня 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На час Великодніх свят у Херсонській міській громаді запроваджено додаткові обмеження - Мрочко

Російські війська минулої доби двічі намагалися штурмувати острів Нестрига в Херсонській області, відступили з втратами - Плетенчук

У Харківській області 1 людина загинула і 9 постраждали внаслідок ворожих обстрілів - голова ОВА

У прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей за минулу добу зафіксовано 42 обстріли з боку РФ - ОК "Північ"

П'ять громад Сумщини обстріляли окупанти вранці та вночі

ЗС України за добу ліквідували 1260 окупантів

Окупанти за добу завдали 246 ударів по 12 населених пунктах Запорізької області

Ворог обстріляв 18 населених пунктів Херсонської області

У Павлоградському районі знищили 5 БПЛА, постраждали двоє людей

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 119 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 34 атаки противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА